Návrh vyslovit Ficovi a tím celému jednobarevnému kabinetu nedůvěru opoziční představitelé zdůvodnili záměrem vlády odkoupit od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) jeho podíl v mateřské společnosti slovenských plynáren SPP. Transakce je podle opozice pro stát nevýhodná kvůli ztrátě SPP při prodeji zemního plynu domácnostem, kterou podnik za loňský rok vyčíslil na 76 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). Do rozpravy se zapojili prakticky jen představitele opozice.

Emotivní atmosféra ve sněmovně v noci na středu vyústila ve rvačku poslanců kvůli papírové figuríně Fica, kterou opoziční zástupci postavili k řečnickému pultu v reakci na to, že premiér zasedání opustil. Pranice propukla poté, co figurínu z jednacího sálu odnesli poslanci Ficovy strany, kteří se předtím údajně posilnili alkoholem. Další část mimořádné schůze již byla mnohem klidnější.

Proti zdražování plynu

Slovenský premiér opozici za návrh na jeho odvolání už dříve kritizoval s odůvodněním, že pravicové strany v minulosti stály u zvyšování cen plynu domácnostem. Snahu ovládnout SPP odůvodňuje Fico tím, že vláda má zájem na tom, aby plyn rodinám nezdražoval. Ceny plynu pro domácnosti jsou na Slovensku regulovány, změny ceníku podléhají podobně jako v Česku souhlasu energetického regulačního úřadu. Slovenský úřad ÚRSO v minulosti několikrát odmítl návrhy SPP na výraznější zdražení prodejní ceny plynu domácnostem, zpochybňoval rovněž tvrzení firmy o ztrátě při prodeji plynu regulované skupině odběratelů.

Stát chce po ovládnutí mateřské společnosti SPP jednat s ruským Gazpromem o lepších podmínkách při dodávkách plynu na Slovensko. Právě nevýhodný kontrakt SPP s Gapromem podle odborníků zhoršuje hospodaření obchodní divize plynáren, což také pomohlo alternativním dodavatelům plynu prosadit se na slovenském trhu. SPP přináší zisk zejména tranzit ruského plynu do západní Evropy, který zajišťuje dceřiná firma plynáren Eustream. EPH získal v skupině SPP 49 procent akcií a manažerskou kontrolu v podniku od německé společnosti E.ON a francouzské GDF Suez za 2,6 miliardy eur.