Součástí schváleného zákona je i zavedení minimální výše penze, na kterou má získat nárok každý obyvatel Slovenska po odpracování alespoň 30 let. Kiska kritizoval, že částka státem garantovaného důchodu by se snižovala lidem, kteří si během produktivního života spořili na důchod v druhém penzijním pilíři. Parlamentu proto navrhl, aby toto ustanovení ze zákona vypustil. Proti zmiňovanému krácení minimálního důchodu vystupovali během projednávání předlohy zákona ve sněmovně opoziční poslanci.

Vládní sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, kteří zákon ve sněmovně prosadili, mají dostatek hlasů i na prolomení prezidentova veta. Na konci loňského roku ale poslanci Směru-SD navzdory pohodlné většině v parlamentu nedokázali opětovně schválit jiný zákon, který rovněž vetoval prezident. Klíčového hlasování se totiž nezúčastnili někteří zákonodárci Ficovy strany. K prolomení prezidentova veta je nutný souhlas nadpoloviční většiny ze všech 150 poslanců.

Pokud parlament Kiskovo veto prolomí, nárok na dorovnání penze formou zvláštního příspěvku získají senioři od příštího roku v případě, že jejich důchodové dávky z České republiky a ze Slovenska jsou dohromady nižší, než by byla penze stanovená pouze na základě slovenských předpisů po zohlednění celé doby jejich zaměstnání. Podobný systém dorovnávaní nižších slovenských penzí už dříve zavedlo Česko. Příplatek by podle odhadu mohlo pobírat více než 900 osob.