Pošta plánuje 80 tisíc exemplářů a ve stejné době vydá Národní banka Slovenska s obdobným motivem také pamětní minci. Jak informovala ve slovenském deníku Pravda mluvčí pošty Martina Macková, instituce nevypsala na ztvárnění známky soutěž, ale rovnou oslovila známé výtvarníky. Konečnou podobu tak zrealizují akademičtí malíři Rudolf Cigánik a Vladislav Rostok.

Ilustrační foto
Stopy po kulkách z roku 1968 zůstanou i po opravě Národního muzea

Na aršíku bude celá Bielikova fotografie, samotnou známku budce tvořit jen ikonický motiv muže s rozhalenou košilí a část tanku. Konečná podoba je však v procesu schvalování. Konečný verdikt by měly vynést schvalovací komise 26. května. Pokud vše proběhne bez komplikací, přípravné práce budou trvat asi dva měsíce, samotná rytina zabere měsíce tři.

Rodina již zesnulého fotografa (1939-1984) poskytla autorské práva na známku bezplatně. Držitelka práv Miriam Špániková uvedla pro Pravdu, že „známky Slovenské pošty a mince NBS patří k absolutní světové špičce, stejně jako dílo fotografa Ladislava Bielika".

Muž před sovětským tankem se jmenoval Emil Gallo, v roce 1968 mu bylo 44 let. Byl otcem čtyř dětí a pracoval jako instalatér. Snímek přetiskovala už v roce 1968 i bez svolení autora světová média a často si pletla místo pořízení. Místo Bratislavy uváděla Prahu, nebo dokonce Budapěšť v roce 1956, kdy tam proběhlo velké protikomunistické a protisovětské povstání. Rodina L. Bielika se s médii soudila a spor o autorská práva vyhrála až před pěti lety.

Zdroj: Youtube