„Alláh" je arabský výraz pro boha a v malajštině se v tomto smyslu běžně používá. Malajsijská vláda ale trvá na tom, že by „alláh" měl být vyhrazen muslimům. Obává se, že používání tohoto slova příslušníky jiných náboženství by mohlo muslimy mást a vést ke snahám o jejich konvertování.

Malajsijské křesťanské, buddhistické a hinduistické menšiny si stěžují, že vláda tímto zákazem zasahuje do jejich ústavního práva na praktikování víry, což ovšem vláda popírá. Soudní spor vzešel ze snahy novin římskokatolické církve, které chtěly ve svém týdeníku vycházejícím v malajštině používat slovo „alláh" pro boha.

Zástupci římskokatolické církve popírají, že by používání výrazu „alláh" bylo snahou o konvertování muslimů. Vládní zákaz je podle nich nerozumný, protože křesťané mluvící malajštinou dlouho používali slovo „alláh" v Bibli, literatuře i písních, než se proti tomu úřady rozhodly zakročit.

Soudce Mohamed Apandi Ali ve zdůvodnění dnešního rozhodnutí uvedl, že používání slova „alláh není bytostnou částí víry a praktikování křesťanství".