„Kontrakt na dodávku S-300 Íránu byl stranami nejen podepsán, ale vstoupil už i v platnost," sdělil podle RIA Novosti Čemezov v Dubaji, kde se účastní mezinárodního leteckého salonu Dubai Airshow-2015.

Smlouvu na dodávku protiletadlových komplexů S-300 obě země podepsaly před osmi lety. Jeho realizace ale byla pozastavena poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci 1929, která předpokládala zavedení sankcí vůči Íránu. Teherán na to reagoval žalobou vůči Rusku u Mezinárodního arbitrážního soudu.

V červenci letošního roku Írán a šest mocností dosáhly po dlouhých a obtížných jednáních dohody týkající se omezení íránského jaderného programu. Dohoda na druhé straně počítá se zrušením ekonomických a finančních sankcí vůči Teheránu v závislosti na plnění závazků.

Na respektování dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která má vydat hodnotící zprávu do 15. prosince. Podle dohody mají Íránci omezit počet centrifug na obohacování uranu a zbavit se části zásob už obohaceného uranu.

RIA Novosti připomněla, že ruský prezident Vladimir Putin už letos v dubnu podepsal dekret, který zrušil zákaz na dodávku systémů S-300.