Krátce před řadou výbuchů skupinka útočníků vyzbrojených útočnými puškami AK-47 vyvolala u rentgenových rámů v úterý večer přestřelku se členy ochranky a policie.

„Střílel na všechno, co se kolem něj mihlo, byl jsem od něj 50 metrů," svěřil se podle serveru Guardian Paul Roos, turista z Jihoafrické republiky. „Schovali jsme se, ale já jsem vykukoval. Exploze následovaly krátce po sobě," dodává a popisuje, jak dva zbylí ozbrojenci odpálili sebevražedné vesty. „Po výbuších se otočil a šel směrem k nám. Nervózně se rozhlížel kolem a čekal, jestli ho někdo nezastaví, sjel po eskalátoru dolů. Po pár výstřelech jsme slyšeli třetí, poslední, výbuch, kterým všechno skončilo," uzavírá svědek.

Záznam z bezpečnostní kamery ukazuje okamžik, kdy byl jeden z útočníků postřelen a padnul k zemi. Bohužel po několika sekundách svoji vestu odpálil.

„Nezáleží na tom, odkud teror pochází. Naše země je dost silná na to, aby se s ním vypořádala. Vyzývám všechny občany, aby stáli při sobě," prohlásil turecký premiér Binali Yıldırım na tiskové konferenci.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan volá po užší mezinárodní spolupráci v boji s terorismem. „Bomby, které vybuchly v Istanbulu, mohly zabíjet v jakémkoli městě na světě. Uvědomte si, že pro teroristické skupiny neexistuje rozdíl mezi Istanbulem, Londýnem nebo Berlínem," řekl.

Nedlouho po jeho vyjádření zahynuli dva turečtí vojáci při výbuchu nastražené bomby na jihovýchodě Turecka. Turecko v této oblasti od loňska vede ofenzivu proti kurdským separatistům.

Turisté se nehrnou. Ekonomika trpí

Cestovní ruch, jeden z hlavních příjmů Turecka, upadá pod tíhou teroristických útoků posledních let.

Zájem zahraničních turistů o Turecko se minulý měsíc opět snížil. Proti loňsku klesl počet návštěvníků této země v květnu o 34,7 procenta, což byl nejhlubší pokles od roku 1994, kdy se tyto údaje začaly pravidelně zjišťovat.

Teroristický útok v IstanbuluZdroj: ČTK, Deník

České cestovní kanceláře pořádají zájezdy především na Tureckou riviéru. „Ta je od Istanbulu vzdálená stovky kilometrů a létá se přímo bez nutnosti přestupu v Istanbulu," vysvětluje obchodní ředitelka Dovolena.cz Eva Sedlmajerová. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) trvá varování jeho úřadu před cestami do některých oblastí Turecka, včetně Istanbulu. Turistická letoviska na jihu Turecka by podle něj ale měla být bezpečná.

Varování před cestami do jednotlivých zemí průběžně aktualizuje Ministerstvo zahraničních věcí na svých webových stránkách. Doporučení jsou publikována na základě podnětů příslušných velvyslanectvích ČR.

Jiří Jelínek