Česká diplomacie se na egyptskou stranu obrátila s nótou, v níž požaduje urychlené objasnění okolností útoku.

Ačkoliv byl stav zraněné Češky krátce po útoku dobrý, po pár dnech se prudce zhoršil. Na místě byl přítomen i tým českých zdravotníků pod vedením ředitele pražské záchranné služby Petra Koloucha. Dostala se jí tak maximální možná péče. 

O smutné události dnes informoval na svém Twitteru ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

K tragédii se vyjádřil i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. „Je mi moc líto, že naše občanka nakonec v Káhiře podlehla svým zraněním. Je strašné, když se člověk z dovolené nevrátí k rodině. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým,“ dodal Zaorálek.

"Rodina, která byla neprodleně informována, vyjádřila přání dále nesdělovat k celé tragické události veřejnosti žádné další podrobnosti. Toto přání budeme samozřejmě respektovat," uvádí pak v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí.

Do nemocnice v Káhiře dnes míří soudní lékař, který provede ohledání těla a rozhodne, zdali bude provedena pitva v Egyptě. Následně zahájí čeští diplomaté v místě potřebné kroky k repatriaci těla. Veškeré výlohy spojené s jeho repatriací pak pokryje cestovní pojištění zesnulé ženy.

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurgadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi právě i ženu z Česka. Tu zasáhl do nohy a zad.

Účetní české fotbalové asociace jela k moři po dlouhých letech.  „Dcera se k moři strašně moc těšila a na cestu šetřila,“ řekl Deníku v uplynulých dnech její otec. „Naposledy byla u moře jako malá holka, a to v Bulharsku.“

Svědci incidentu uvedli, že mladík při svém činu křičel: "Nikdy bych nezaútočil na Egypťany. Jen bezvěrce." Zastavila jej ochranka hotelu. Agentura DPA s odvoláním na káhirské bezpečnostní kruhy napsala, že útočník jednal podle pokynů IS.

Důvod, proč muž útočil, zatím nikdo nezná, egyptská strana žádné podrobnosti nezveřejnila. I přesto, že české ministerstvo zahraničí už předalo Egypťanům nótu, kde požaduje detailní vysvětlení. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by vedení země mělo zvážit, zda neodškodní pozůstalé po zemřelé.

Naše novinářka z místa útoku:
„Hotelové komplexy jsou v Hurghadě přísně střežené, pláže ve dne i v noci hlídají policisté, ale hosty nijak neruší. Bezpečně působí i oblíbené turistické destinace jako Údolí králů nebo Karnak v Luxoru. Nedávný atentát v Hurghadě měl ovšem vliv na počet návštěvníků tohoto města. Hotely zdaleka nejsou naplněné, letiště ve čtvrtek ráno zelo prázdnotou. Vytratila se ruská klientela. Po teroristickém útoku na ruské letadlo přestali Rusové do Egypta létat.“
Kateřina Perknerová

Útočník zabil v egyptském letovisku Hurghada dvě Němky a zranil Češku, která nakonec zemřela v nemocnici.
VIDEO: Vrah z Hurghady poslouchal Islámský stát, zraněná Češka je v pořádku