Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová o prodloužení povolení k pobytu Snowdena v Rusku informovala, když kritizovala bývalého náměstka ředitele americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Michaela Morella. Ten v článku, který zveřejnil a jemu připsal autorství web The Cipher Brief, vzkázal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že má "výbornou možnost" dát novému šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi k jeho inauguraci dárek - vydat Spojeným státům Snowdena.

"To, co navrhuje bývalý člověk ze CIA, je ideologie zrady. Podřekl jste se pane Morelli a všem je nyní zřejmé, že pro váš úřad je normální věcí dávat lidi jako dárky a vydávat ty, kteří hledají ochranu," prohlásila mluvčí. "Snowdenovi byla právě prodloužena platnost povolení k pobytu v Rusku o dalších pár let," dodala.

Přečtěte si: Soud: Norsko nemůže Snowdenovi zaručit, že ho nevydá do USA

Američanův ruský advokát Anatolij Kučerena agentuře RIA Novosti upřesnil, že jde o tříleté prodloužení. Řekl rovněž, že Snowden by si brzy mohl zažádat o udělení ruského občanství, protože podle ruských zákonů tak může učinit, jakmile bude v zemi žít pět let.

Vzhledem ke končícímu mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy se objevily spekulace, že by Obama mohl vůči Snowdenovi učinit vstřícný krok, podobně jako zmírnil trest Chelsea Manningové. Tato bývalá analytička vojenské zpravodajské služby byla odsouzena na 35 let za vyzrazení utajovaných amerických dokumentů severu WikiLeaks. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest ale v úterý uvedl, že mezi případem Snowdena a Manningové je rozdíl.

Manningová je podle něj "někdo, koho soudila vojenská justice, kdo byl shledán vinným a kdo uznal, že neměl pravdu". Naproti tomu Snowden prchl na území nepřítele, který se nedávno snažil oslabit americkou demokracii, dodal Earnest. Snowdenovy činy jsou podle něj také "mnohem vážnější a mnohem nebezpečnější".

Sám Snowden na twitteru Manningové vzkázal, že za pět měsíců bude volná. "Díky za vše, co jsi udělala pro svět, Chelsea," napsal.

Nyní třiatřicetiletý Snowden jako bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Kupříkladu terčem odposlechů NSA byla i německá kancléřka či francouzský prezident. USA na Snowdena vydaly mezinárodní zatykač. Snowden posléze získal azyl v Rusku.

Manningová byla odsouzena ještě jako vojín Bradley Manning. Ve vězení oznámil, že se cítí být ženou a začal si říkat Chelsea Manningová.

Čtěte také: Snowden je ochoten jít do amerického vězení, chce ale dohodu o nižším trestu