Ministerstvo dnes vydalo souhlasné stanovisko EIA k novostavbě dálnice D1 Říkovice - Přerov, před týdnem ho dostal úsek D49 Hulín-Fryšták. Problém s posudky mají stavby, u kterých proces proběhl podle starého zákona z roku 1992. Už neodpovídají evropským požadavkům a Evropská unie je přestala uznávat. Pro devět nejpotřebnějších staveb, u nichž se s výstavbou počítá od příštího roku, vláda dojednala s Evropskou komisí výjimku, podle které stavby absolvují jen zkrácené řízení.

Brabec řekl, že resort v nejbližších dnech chce vydat stanovisko ohledně D11. "V průběhu prosince další tři stanoviska včetně jednoho železničního. Na leden by tak zbývala tři a věřím, že do konce ledna by to mělo být kompletní," uvedl. Sobotka takové tempo označil za dostatečné, postup podle něj odpovídá plánu, se kterým vláda počítala.

Ministr by podle Sobotky měl také dotáhnout ratifikaci pařížské klimatické dohody. S ministerstvem pro místní rozvoj by měl Brabec spolupracovat na konceptu nového stavebního zákona. Řešit by měl také možné dopady polského záměru rozšířit těžbu na dole Turów.

Personální stabilita

Ministerstvu podle Sobotky pomohla personální stabilita, Brabec měl čas projekty dotáhnout do konce, dohnat resty a zavést systémový přístup. Premiér ocenil dočerpání "kriticky ohrožených peněz" z evropských fondů, spuštění projektu kotlíkových dotací, program Nová zelená úsporám, zavedení bezhotovostního výkupu kovů a novelizaci zákona o zemědělském půdním fondu.

Premiér začal s ministry bilancovat před dvěma týdny a blíží se závěrečným schůzkám s vicepremiéry. S předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) se sejde v pátek, s šéfem ANO Andrejem Babišem by měl mluvit příští týden. "Mám jasno, co jim budu říkat. Schůzky s ministry mi daly dostatek aktuálních informací," řekl dnes Sobotka.

Sobotka oba šéfy koaličních stran před nedávnem vyzval, aby zvážili změny v čele svých resortů. Oba to odmítli, Sobotka pak všechny ministry během bilancování před novináři především chválil. "Chtěl bych, aby (Bělobrádek a Babiš) také cítili odpovědnost za výkon ministrů, které do vlády nominovali, zbytek si nechám na ty rozhovory s nimi," řekl.