Sobotka novinářům řekl, že se s Tuskem dohodl na pokračování vzájemných konzultací vlád obou zemí. „Teď je řada z hlediska pozvání na ČR. Pozvali jsme polskou vládu na druhé pololetí letošního roku v termínu, kdy budeme mít v obou našich zemích po komunálních volbách," uvedl Sobotka.

Předsedové vlád Polska a Česka věnovali část jednání také situaci na Ukrajině. Tusk ocenil, že západní země i země visegrádské čtyřky se snaží i přes různé ekonomické zájmy hovořit jedním hlasem. Stanovisko ČR a Polska pro čtvrteční mimořádný summit EU je podle Tuska velmi podobné. Tusk doufá, že unie se na postoji shodne a vyjádří nesouhlas s porušováním územní celistvosti Ukrajiny, především na Krymském poloostrově.

Sobotka dodal, že země budou požadovat taková řešení, aby k porušování celistvosti nedocházelo. „Jsem přesvědčen o tom, že ten diplomatický tlak musí být extrémně silný, musí být razantní a musí být také jednotný," řekl následně českým novinářům. Podle českého předsedy vlády ale nemá být reakce hysterická.

Postoj k Rusku

O sankcích se dnes dvojice politiků podle Sobotky nebavila. „Pokud se bude do budoucna diskutovat o sankcích, pokud nebude jiná možnost, tak jsme připraveni se té diskuze zúčastnit," řekl českým novinářům. Například Spojeným státům se podle něj mluví o možných sankcích vůči Rusku snáze než České republice nebo Polsku, které mají s Ruskem mnohem užší ekonomické vztahy. Ministr průmyslu Jan Mládek, který dnes v Polsku také jednal se svým protějškem, vyjádřil očekávání, že šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek na dnešní zasedání vlády přijde s návrhem velmi selektivních sankcí.

Premiéři Česka a Polska spolu dnes hovořili také o propojení dopravní infrastruktury, o spolupráci v oblasti energetiky a při zlepšování ovzduší v Moravskoslezském kraji a přilehlých oblastech.

Uctil památku Ryszarda Siwiece

Svou první návštěvu Polska ve funkci premiéra Sobotka zahájil krátce po poledni krátkou vzpomínkou u památníku Poláka Ryszarda Siwiece, který se v roce 1968 upálil na protest proti tehdejší okupaci Československa. Sobotka jeho čin označil za nesmírně statečný.

Odpoledne český ministerský předseda zavítal do polského Senátu, kde s jeho předsedou Bogdanem Borusewiczem jednal o přeshraniční spolupráci, o dopravní infrastruktuře i o krizi na Ukrajině. Před schůzkou a pracovním obědem s Tuskem pak ještě stihl krátkou prohlídku historického centra Varšavy.

Několikahodinovou návštěvu Polska český premiér, kterého doprovodila trojice ministrů i šéfporadce Vladimír Špidla, zakončil schůzkou s předsedou Svazu demokratické levice Leszkem Millerem.