O výměně dopisů dnes informovala Rada Evropy. Muižnieks napsal Sobotkovi koncem února a premiér mu odpověděl v pondělí.

„Jsem hluboce znepokojen vznikajícím modelem protiromských akcí v České republice, když mnohé vedou rasistické extremistické skupiny a jsou současně organizovány na různých místech země. Jejich stále větší četnost a rétorika proti romské komunitě si vyžadují komplexní reakci českých úřadů," uvedl Muižnieks, podle něhož „bylo jen loni fyzicky napadeno 22 Romů".

České úřady by podle něj měly efektivně trestat organizace propagující rasovou diskriminaci a zakázat demonstrace u romských čtvrtí, pokud jsou náznaky, že účastníci chtějí pochodovat do těchto čtvrtí a zaměřit se na romské komunity. Komisař RE v souvislosti s „rozšířenou diskriminací a násilím proti Romům" vyzval „k rozsáhlému úsilí na podporu tolerance … mezi širší populací". „Političtí představitelé a další osobnosti by měli hrát zásadní úlohu při prosazování respektu k lidským právům a sociální soudržnosti," napsal Muižnieks.

Budování tolerantní společnosti

Sobotka zdůraznil, že „budování tolerantní společnosti" je jednou z priorit jeho vlády, která se bude stavět proti „jakékoli formě násilí, nepřátelství nebo diskriminace, včetně anticikanismu". Premiér je zároveň odhodlán zaměřit se na „kořeny marginalizace a diskriminace Romů v České republice". Kabinet podle něj také připravuje národní strategii pro integraci Romů, která má platit pro období do roku 2020.

Podle Sobotky „je klíčové zaměřit se na frustraci, kterou zažívá část české společnosti a kterou způsobují nynější obtížné sociálně-ekonomické podmínky". Současně je nezbytné zdůraznit, že je nepřijatelné takové emoce projevovat protiromskými demonstracemi a pochody, zdůraznil premiér.

Ocenění českobudějovické radnice

Pokud jde o protiromské pochody, jako dobrý příklad Sobotka ocenil radnici v Českých Budějovicích, „která v srpnu 2013 opakovaně zakázala ohlášenou demonstraci, když došla k závěru, že skutečným cílem je podněcování k násilnému jednání". Premiér vyjádřil naději, že další česká města „najdou odvahu zakázat a rozpustit takové demonstrace". Česká vláda je v tom bude plně podporovat, uvedl s tím, že ČR bude nadále spolupracovat v tomto směru s mezinárodními organizacemi. Připomněl monitorování plánovaných demonstrací Úřadem pro demokratické instituce a lidská práva, který je součástí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

RE, která se zaměřuje především na dodržování lidských práv, se k postavení romské menšiny v České republice dlouhodobě vyjadřuje kriticky. Loni v únoru vyzval Muižnieks ve zprávě Českou republiku k většímu úsilí o zlepšení postavení Romů.