Se Zemanem se prý ministerský předseda na schůzce domluvil již před odletem do USA, aby pohovořili o tom, co se „odehrávalo v posledních týdnech z hlediska komunikace navenek". „Já mám určitě, jako předseda vlády, velký zájem, abychom sladili komunikaci ústavních činitelů. Skutečně o to stojím. Myslím si, že se nám to z velké části v posledních deseti měsících povedlo. Tam, kde se nám to nepovedlo, tak o tom musíme mluvit," uvedl.

Konkrétní témata Sobotka neuvedl, dá se ale očekávat, že budou hovořit třeba o postoji Zemana vůči Rusku a konfliktu na Ukrajině. Za ten českého prezidenta v USA kritizoval například vlivný americký senátor John McCain, Sobotka se zase dříve ohradil proti Zemanovým slovům na adresu vězněných členek ruské punkové kapely Pussy Riot.

Jednotně a srozumitelně

Sobotka má za důležité, aby se Česko na půdě NATO nebo Evropské unie vyjadřovalo jednotně a srozumitelně, a nedocházelo tak k možnému znejistění spojenců, na které v poslední době někteří z nich poukázali.

Ke komunikaci by podle premiéra měly mít odpovědný přístup všechny strany. „To znamená, nikdy to nemůže být jenom jednostranná záležitost, že se snaží vláda, ministr zahraničí, premiér, ale musí se také snažit prezident republiky, a měl by některé své postoje a výroky konzultovat, komunikovat. Je to ale jeho rozhodnutí. My na přímo zvoleného prezidenta jako vláda žádný přímý vliv nemáme," nechal se slyšet.

„Počítám s tím, že s panem prezidentem probereme zejména to, co se odehrávalo v těch posledních třech nebo čtyřech týdnech," dodal.