Podle českého premiéra z debaty, která se uskutečnila během večeře, vyplynulo, že EU a Británii čekají nepochybně dlouhá a obtížná jednání. Je rovněž zřejmé, že to nebude Cameron, kdo oficiálně zahájí proces odchodu země z nynější osmadvacítky. "Zdá se, že nový lídr konzervativní strany by mohl být znám na začátku září, a myslím, že většina členských zemí EU včetně ČR pokládá za rozumné, aby tento nový premiér, jakmile přijede do Bruselu, oznámil aktivaci článku 50," uvedl Sobotka.

Jak dodal, mezi referendem a tímto krokem by neměla uplynout dlouhá doba, EU si nicméně uvědomuje, že Londýn nyní potřebuje zejména stabilizovat situaci u sebe doma. "Potvrdilo se mi, že stabilizace vnitropolitické situace je důležitá zejména kvůli Britům, musí reagovat na hospodářské problémy, na vzestup separatismu zejména ve Skotsku a musí si také nejprve sami objasnit, co vlastně chtějí," vyjmenoval český premiér. Nový britský kabinet podle něj musí Britům jasně říci, jakým směrem chce jednání s EU vést.

Členské země usilují o to, aby byly do budoucna vztahy s Británií vyvážené, blízké a "aby nám ty vztahy umožnily ochránit práva pracovníků z EU v Británii", uvedl Sobotka.

V Británii již během kampaně a poté následně po oznámení výsledku referenda přibylo nejrůznějších xenofobních útoků na přistěhovalce zejména ze střední a východní Evropy. Český premiér proto toto téma zmínil během dnešní debaty a vyzval Camerona, aby britská vláda zasáhla. "Jsem rád, že to David Cameron přislíbil a že se britská vláda bude snažit tlumit negativní projevy, které jsou teď velmi silně cítit," dodal.