Američany Rickyho Arnolda a Drewa Feustela doplní Rus Oleg Artěmjev. Všichni jsou již zkušenými piloty. Kosmičtí veteráni za sebou mají již několik letů.

Feustel s sebou do kosmu poveze kopie dvou obrázků z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu v Terezíně. Chce tím tak uctít památku Holocaustu. Obrázky znázorňují měsíční krajinu a raketu mířící do vesmíru.

Sonda Osiris-Rex, která má prozkoumat planetku Bennu.
Hrozba z vesmíru? NASA pracuje na odklonu asteroidu, má zasáhnout Zemi

Americký kosmonaut má vazby na Česko díky své manželce Indiře, jejíž matka pochází ze Znojma, otec je Ind. Při svých dvou předchozích letech do kosmu u sebe měl sbírku Jana Nerudy Písně kosmické, českou vlajku a figuru Krtečka. 

Časopis Vedem vycházel v ghettu rok a půl, chlapci do něj psali fejetony, povídky a básně. Na místě redakce je dnes židovské muzeum. Časopis přestal vycházet v roce 1944, když byli jeho autoři deportováni do plynových komor v Osvětimi.

Jedná se již o 34. mezinárodní let na ISS. Ze stanice se nedávno vrátili Američané Joe Acab a Mark Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin. Na ISS nyní pobývá pouze tříčlenná posádka – ruský velitel Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai, kteří se v kosmu nacházejí od 17. prosince loňského roku, uvádí NASA.

Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA
Světoznámý britský vědec Stephen Hawking.
Vedle Newtona a Darwina. Fyzik Hawking bude pohřben ve Westminsteru