V prohlášení vydaném společně prostřednictvím Oxfam International se snaží připomenout světové veřejnosti, že v této africké zemi vládne totální humanitární krize.
Kromě občanské války ničí zemi hyperinflace, rekordně drahé potraviny a sucho. Situace se navíc může ještě zhoršit, pokud v dubnu nepřijdou sezonní deště.

UNICEF, dětský fond OSN, uvádí, že pro děti je Somálsko nejhorší zemí na světě. Z každých sedmi dětí do pěti let věku tam trpí přinejmenším jedno vážnou podvýživou.

Krize v Somálsku se přitom stále prohlubuje. Humanitární organizace si navíc stěžují na stále častější útoku na své pracovníky.

Horší než Dárfúr

V Somálsku je v současné době asi milion vnitřních vysídlenců, k nimž každý měsíc přibývá na 20 tisíc lidí, kteří utíkají z Mogadiša.

Mezi Mogadišem a nedalekým městečkem Afgoye táboří na úzkém pásu země 250 tisíc lidí. Tolik interních běženců nemá údajně žádná jiná země na světě. Situace v Somálsku je podle řady pozorovatelů horší než v súdánském Dárfúru, přesto je tato země zcela na okraji zájmu světové veřejnosti.

Humanitární organizace proto včera požádaly účastníky somálského konfliktu i celý svět, aby vzali katastrofální situaci v Somálsku na vědomí.

Nekonečná válka

Somálsko existuje pouze formálně a již 17 let nemá skutečnou vládu.
Jediným stabilním a neměnným stavem je nekončící občanská válka a stejně dlouhé utrpení civilního obyvatelstva.
Posledním mužem, který alespoň na čas mohl tvrdit, že vládne Somálsku, byl vojenský diktátor Mohamed Siad Barre. Tento válečník byl ale nakonec v roce 1991 svržen somálskými klanovými vůdci.
Od té doby je Somálsko územím nikoho, po kterém se jen přelévají boje mezi jednotlivými klany, či islamisty a etiopskými vojáky.