Díky snímkům bude možné provést případné opravné manévry, které sondu dostanou na kýženou trasu. S těmi se ale začne nejdříve v březnu, řekl BBC Mark Holdridge z laboratoře aplikované fyziky univerzity Johnse Hopkinse.

New Horizons je pro lidstvo první příležitostí pozorovat zblízka jedno z nejméně prozkoumaných těles Sluneční soustavy. Sonda ze Země vyrazila v roce 2006 a uletěla už 4,8 miliardy kilometrů. Loni začátkem prosince se ji vědcům úspěšně podařilo probudit ze stavu hibernace, který měl šetřit energii pro klíčovou fázi mise. Kolem Pluta má proletět 14. července.

Pluto, které objevil 18. února 1930 Američan Clyde Tombaugh, bylo vždy považováno za velkou záhadu. Od Slunce, které oběhne za 247,7 roku, je vzdáleno průměrně 5,869 miliardy kilometrů. Kvůli nepravidelnosti své dráhy je někdy blíže Slunci než Neptun. Planeta se skládá především z ledu a skal, její řídkou atmosféru tvoří hlavně dusík a metan. Teplota při povrchu je –230 stupňů Celsia.

Pluto bylo vyřazeno z kategorie planet v roce 2006 na astronomickém kongresu v Praze. Nyní je řazeno mezi trpasličí planety, které obíhají Slunce za dráhou Neptuna.