Brightmanová před dvěma týdny uvedla, že svou cestu do vesmíru z rodinných důvodů odkládá na neurčito. Její let k ISS v ruské raketě Sojuz byl plánován na 1. září. Měla se stát osmým turistou na ISS a první profesionální pěvkyní na světě, která zazpívá v kosmu.

Brightmanová podle svého mluvčího doufá, že jí ruská vesmírná agentura Roskosmos vrátí část z již vynaložených financí.

Japonský obchodník Satoši Takamacu, který je náhradníkem Brightmanové, pokračuje s předletovým výcvikem. O tom, zda skutečně poletí místo zpěvačky, by se podle zdrojů Interfaxu mělo rozhodnout v nejbližší době. Místo turisty by totiž na ISS mohl letět kontejner s nákladem.

Výcvik

Čtyřiapadesátiletá Brightmanová měla strávit na ISS deset dní a v Hvězdném městečku u Moskvy již procházela tvrdým výcvikem. Se skladatelem Andrewem Lloydem Webberem také pro pobyt na ISS připravovala novou píseň.

Dosud posledním turistou ve vesmíru byl v roce 2009 kanadský miliardář Guy Laliberté, zakladatel světoznámého Slunečního cirkusu. V kosmu strávil 11 dní. V roce 2001 byl vůbec prvním vesmírným turistou americký milionář Dennis Tito.

Na počátku éry vesmírné turistiky stál let do vesmíru asi 20 milionů dolarů. Mezitím cena vzrostla dvaapůlnásobně, uvedl Interfax s tím, že tento trend se nejspíše udrží. Turisté totiž platí za křeslo v ruské lodi Sojuz podobné peníze jako americká NASA, a ta podle zdroje v roce 2012 platila za let 51 milionů dolarů, zatímco v roce 2017 to bude „do 77 milionů dolarů". Jestliže pak Američané uzavřou nový kontrakt za přepravu svých astronautů na palubě Sojuzů, cena bude ještě vyšší – a současně vzroste i cena pro turisty.