Soud dospěl k závěru, že oba pachatelé se stejnou měrou podíleli jak na únosu novorozence, tak na krádežích automobilů a dalších deliktech, z nichž byli také obžalováni. Oba odsouzení verdikt přijali bez zjevného pohnutí.

Jedenapadesátiletý Uwe Reinecker a 48letá Melanie-Christin Maria Bernhartová kojence unesli loni v červenci z kočárku a zavlekli ji v kradeném automobilu do Německa. Osmnáctidenní holčičku si vyhlédli v ústeckém supermarketu Globus a poté ji unesli v trmickém parku.

Po pěti dnech policie únosce i dítě vypátrala v porýnském Neuwiedu nedaleko Koblence. Oba obžalovaní se únosu přiznali.

Za únos dítěte dvojici hrozilo až pět let vězení, za ostatní delikty teoreticky až deset let. Předsedající soudce Thomas Metzger dnes ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že soud jako k polehčující okolnosti přihlédl k částečnému doznání obou obžalovaných.

Podle rodiny uneseného dítěte není uložený trest dostatečný. „V Čechách by za to, co udělali, co si musela holka vytrpět, dostali víc. Tohle jsou ale německé soudy, mají jiné tresty," řekl ČTK dědeček unesené dívenky. Také žaloba dnes přitom navrhovala pro oba pachatele více než čtyřleté úhrnné tresty.

Podle Niedla na tom je matka unesené holčičky po setkání s únosci psychicky špatně, i proto se rodina rozhodla, že se dnešního vynesení rozsudku v Koblenci nezúčastní.

Odškodné

Součástí verdiktu je i výše odškodného pro matku unesené holčičky. Matka o odškodnění zažádala při jednom z přelíčení s poukazem na to, že kvůli únosu stále trpí psychickými potížemi. Kromě toho podle předsedajícího soudce trestní senát přihlédl k sociální situaci rodiny.

Obžalovaná únos zdůvodňovala tím, že údajně potratila a dál před partnerem i rodinou předstírala vytoužené těhotenství a později i porod a únos svých dětí v Ústí nad Labem. Muž na svou obranu tvrdil, že se stal obětí lží partnerky a prý žil v domnění, že unáší zpět své vlastní dítě.

Podle soudce Metzgera nejdůležitější otázka zněla, zda Reinecker věřil, že unáší vlastní dítě. Soud dospěl k názoru, že nikoli, konstatoval Metzger. „I obžalovaný byl přesvědčivý herec," řekl Metzger.

Reineckerův obhájce Ingmar Rosentreter po vynesení rozsudku novinářům potvrdil, že podá odvolání. Obhájkyně odsouzené Julia von Dredenová se k případnému napadení verdiktu odmítla vyjádřit.

Vynesení rozsudku zpravodajsky pokrývaly kromě českých veřejnoprávních médií také německé tiskové agentury, zpravodajská televizní stanice n-tv, nebo regionální stanice SWR.