Kalifornie před lety přijala zákon, který homosexuální sňatky na území státu zakazuje, federální soudce nicméně později tento právní předpis zrušil. Americký nejvyšší soud ve středu odmítl rozhodnout o tom, zda homosexuální páry mají základní právo uzavírat manželství, a dřívější rozhodnutí federálního soudce tak tímto stanoviskem zůstalo v platnosti. Federální odvolací soud v San Francisku pak v pátek vydal nařízení, které zrušilo dřívější verdikt dočasně zakázat uzavírání homosexuálních sňatků v Kalifornii. Justice o tomto opatření rozhodla v době, kdy se žaloba na zákaz manželství párů stejného pohlaví soudy řešila před soudy.

Jedna z dvojic, které tehdy žalobu podaly, Kris Perryová a Sandy Stierová, uzavřela manželství asi hodinu po pátečním verdiktu. Druhá dvojice Jeff Katami a Paul Zarrillo se vzala později v Los Angeles.

Páteční krok soudu přitom podle agentury Reuters mnohé překvapil. Čekalo se totiž, že soudci v Kalifornii počkají na formálnější vyjádření nejvyššího soudu, jež může přijít přibližně za tři týdny. Strana, která soudní při prohraje, má totiž podle regulí 25 dní na to, aby požádala o nové přelíčení.

Podle AP nebylo bezprostředně jasné, zda vyšší soud krok soudců v Kalifornii nepozastaví. Kalifornský guvernér Jerry Brown ale již dal místním úřadům pokyn, aby začaly osoby stejného pohlaví okamžitě oddávat. V San Francisku se o víkendu koná každoroční pochod homosexuálů a starosta města Ed Lee oznámil, že gayové a lesby se v jeho městě budou moci brát celý víkend.

Lidé, kteří zákaz homosexuálních manželství podporovali, však označili páteční rychlou akci soudu za „pobuřující".

„Obnovení homosexuálních sňatků bylo získáno nelegitimními prostředky. Jestli naše oponenty těší, že dosáhli svého cíle ostudným způsobem, tak by se měli stydět," řekl podle Reuters poradce koalice konzervativních náboženských skupin Andy Pugno. To, zda bude možné ve sporu pokračovat, se podle něj ale teprve ukáže.