Norský PEN klub si přeje, aby Snowden mohl cenu převzít osobně. Cenu pojmenovanou po německém autorovi Carlovi von Ossietzkém chce norská odnož mezinárodního klubu spisovatelů Snowdenovi předat 18. listopadu. Udělila mu ji v březnu za přispění k obraně práva na svobodu slova.

Snowdenovi právní zástupci se v dubnu obrátili na soud v Oslu, aby předem zajistili, že Snowden nebude v Norsku zadržen a vydán do Spojených států. Uvedli, že nelze Snowdena do USA v současnosti vydat, jelikož by se mu tam nedostalo spravedlivého procesu.

Soud v norské metropoli v Oslu se dnes odmítl Snowdenovou žádostí zabývat, informovala norská veřejnoprávní televize NRK. Snowden se plánuje proti tomuto rozhodnutí odvolat, dodala televize.

Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Monitorování se týkalo desítek milionů Američanů i vedoucích činitelů spojeneckých států, například německé kancléřky Angely Merkelové či francouzského prezidenta.

Spojené státy, jejichž pověst tím vážně utrpěla, vydaly na Snowdena mezinárodní zatykač. V současnosti Snowden pobývá v Rusku.