Franqui Francisco Flores de Freitas a jeho bratranec Erfaín Antonio Campo Flores podle amerického soudu chtěli do USA propašovat přes 770 kilogramů kokainu v hodnotě několika milionů dolarů, a získat tak peníze na to, aby pomohli udržet svou rodinu ve Venezuele u moci. Hrozí jim za to až doživotní vězení.

První dáma Floresová, kterou prezident Maduro nazývá "první bojovnicí", je původním povoláním právnička. V roce 1994 dosáhla propuštění někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze z vězení, kde si odpykával od roku 1992 trest za pokus o provedení puče. V současnosti je Floresová poslankyní a má na venezuelskou politiku velký vliv.

Spojené státy už vyšetřovaly několik vysoce postavených lidí ve Venezuele na základě obvinění z pašování drog, avšak loňské zatčení synovců první dámy bylo prvním úderem vůči nejbližšímu okolí prezidenta.

Maduro obvinění ze zapojení Venezuely do obchodu s drogami odmítá. Podle něj jde jen o očerňující kampaň proti jeho Sjednocené socialistické straně (PSUV).

Více než polovina odhadované produkce kokainu směřuje z Kolumbie do Spojených států přes Venezuelu, tvrdí americké ministerstvo zahraničí.

Venezuela se v současnosti potýká s vleklou hospodářskou i politickou krizí.