Dvojice, která se navzájem zná, si u Muska objednala týden trvající cestu do blízkosti tělesa obíhajícího Zemi. Oba zámožní pasažéři již zaplatili "významnou" zálohu, uvedl miliardář. Uletí asi 480 tisíc až 640 tisíc kilometrů a po návratu k Zemi přistane kosmická kabina na zatím neupřesněném místě pomocí padáku.

Čtěte také: Z mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX

"Podle mě do toho jdou s otevřeným hledím a vědí, že tu existuje určité riziko," řekl novinářům v konferenčním hovoru Musk. Dvojice podle něho před letem podstoupí intenzivní přípravu, která začne už letos.

K Měsíci je donese vesmírná loď Dragon určená pro lety s posádkou, kterou ze Země vynese upravený typ rakety Falcon, která se začne v létě teprve testovat. Let by se měl odehrát ke konci příštího roku, zhruba šest měsíců poté, co SpaceX poprvé dopraví astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Zdroj: Youtube

Raketa nazvaná Falcon Heavy bude podle SpaceX jednou z nejvýkonnějších nosných raket v historii vesmírného průzkumu. Má odstartovat z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. A to z "historické" rampy 39A, ze které odlétaly posádky misí Apollo v letech 1968 až 1972 i raketoplány v letech 1981 až 2011.

Plánované soukromé mise k Měsíci a ISS budou také významnou součástí příprav na vyslání lidských posádek k Marsu, řekl Musk, který založil i společnost pro vývoj a výrobu elektrických aut Tesla. Upřesnil, že počítá s vysláním astronautů k rudé planetě v roce 2024. Předčil by tak podle AP Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který plánuje podobnou misi nejdříve na rok 2030.

Přečtěte si: Kometa Honda-Mrkos-Pajdušáková bude viditelná i dalekohledy

Zdroj: Youtube