Dva zmínění muži se vyskytovali 22. března 2016 v Bruselu na letišti, kde došlo k výbuchu bomby. Oba dorazili do belgického hlavního města už 16. března 2016 a odjeli 23. března, den po teroristických útocích na letišti a v metru, při kterých zahynuly desítky lidí.

Záchranáři ošetřují zraněného po explozích v bruselském metru.
Při výbuchu v metru v Bruselu zahynulo až patnáct lidí, desítky zraněných

Výslechu podezřelých byli už ve čtvrtek přítomni belgický soudce a státní zástupce. Podle předběžných zpráv se oba zadržení přiznali k tomu, že na letišti v danou kritickou dobu byli. Odmítli však, že by se na bombových útocích podíleli. Do Bruselu prý jeli koupit auto.

Zdroj: Youtube

Znali se se sebevrahy

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, jestli peníze, které s sebou na koupi auta měli, nebyly použité k financování teroristického činu, například na přesun dalších organizátorů útoků mimo Belgii. Lamsalak a Ben Hammou přiznali, že strávil nějaký čas s bratrancem obou pachatelů, sebevražedných atentátníků. Popřeli, že by se však s pachateli zločinu osobně znali.

Policie Abdeslama zatkla při akci v bruselské čtvrti Molenbeek společně s dalšími čtyřmi lidmi, včetně tří členů rodiny, která ho ukrývala.
Abdeslam plánoval nové teroristické útoky z Bruselu

Španělé odhadují, že mezi bojovníky tzv. Islámského státu odcestovalo asi 450 španělských občanů nebo osob, které dlouhodobě ve Španělsku žijí. Katalánsko, jehož je Barcelona hlavním sídlem, je považováno za centrum džihádistických aktivit ve Španělsku.

Zdroj: Youtube