Younes Abouyaaquoub byl jediným ze skupiny teroristů, kterému se podařilo přežít bezprostředně po útoku na barcelonské ulici La Rambla. Maročan z místa činu uprchl pěšky. Později však ubodal řidiče jiného auta, které použil k útěku.

O dnešní události jako první napsal španělský list La Vanguardia. Zastřelěný muž měl na sobě údajně sebevražedný pás s výbušninami. Policie proti němu zasáhla poté, co na podezřelého upozornil místní občan. Akci už potvrdila katalánská policie, zasahovala v oblasti Subirats asi 45 kilometrů západně od Barcelony.

Na místo zastřelení povolala policie pyrotechniky a robota, který měl tělo zastřeleného muže prozkoumat. Ten prokázal, že sebevražedný pás byl pouze autrapa. Marokánec před střetem s policisty křičel podle španělského listu El País "Alláhu Akbar". Atrapy výbušnín na sobě měli také teroristé, které španělská policie postřílela v noci ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils.

Younese Abouyaaquouba hledala intenzivně policie v Evropě, protože vládlo podezření, že se mu podařilo uprchnout do Francie.

Younes Abouyaaqoub
Obětí katalánských útoků je už 15. Atentátník zabil i řidiče auta, kterým unikl

Ředitel katalánské policie také dnes oznámil některé podrobnosti k teroristickému činu na barcelonské ulici La Rambla. Younese Abouyaaquoub ujel s dodávkou asi 600 metrů a kličkoval ze strany na stranu. Přitom se mu podařilo zabít třináct lidí, včetně malého chlapce.

Po nárazu do kiosku z vozu utekl a u univerzity ukradl další vůz - Ford Focus. Jeho majitele Paula Péreze zabil a s vozem najel také do policejní hlídky. Opuštěný automobil byl později objeven ve městě Sant Just Desvernu.

Katalánské úřady také identifikovaly všechny oběti barcelonského zabíjení. Na La Rambla zemřelo šest Španělů, tři Italové, dva Portugalci, Belgičanka, Američan a jeden Australan a Kanaďan.

Zdroj: Youtube