Chu Ťin-tchao byl šéfem čínské komunistické strany v Tibetu v letech 1988 až 1992, kdy tam čínští vojáci potlačili masové protesty. Obviněn je z toho, že v dané funkci byl odpovědný za zvěrstva, která v oblasti čínská vojska spáchala.

Také prý nese odpovědnost za činnosti "zaměřené na odstranění jedinečnosti a zničení existence Tibetu". Vyšetřováno je kromě Chua i sedm dalších čínských vysoce postavených činitelů, včetně někdejšího čínského prezidenta Ťiang Ce-mina.

Vnitřní záležitost

Čínské ministerstvo zahraničí dnes prohlásilo, že tibetská otázka je vnitřní záležitostí Číny. Také vyjádřilo naději, že se Španělsko bude k záležitosti stavět "korektně".

Čína obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Tibetští aktivisté obviňují Peking z potlačování tradiční kultury v provincii a usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Španělský právní systém uznává takzvaný princip univerzální spravedlnosti, podle kterého mohou být podezřelí z genocidy souzeni i mimo svou domovskou zemi. Podobně španělská justice stíhala například bývalého chilského diktátora Augusta Pinocheta, který byl na základě mezinárodního zatykače dokonce zadržen ve Velké Británii. Ta ho nakonec nevydala a kvůli jeho zdravotnímu stavu mu dovolila vrátit se do Chile.