O ztrátě soudních spisů informoval minulý týden generální prokurátor Viktor Šokyn. Záhadně podle něj zmizely nejen podklady soudního projednávání, ale i řada tajných a důvěrných dokumentů spojených s expremiérčinou kauzou. V místních médiích se objevily spekulace o možném vydírání či zahlazování stop.

Najem dnes oznámil, že veškeré postrádané listiny se původně nacházely v domě bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonky, který loni po převratu zmizel a je v nepřítomnosti na Ukrajině stíhán. Pšonkovy kanceláře po převratu obsadili bojovníci nacionalistického ukrajinského hnutí Pravý sektor, kteří se spisů zmocnili. Nyní se ukázalo, že je následně předali kyjevským policistům. Ti je uschovali ve své služebně.

Po převratu vyšla na svobodu

Tymošenkovou v roce 2011 ukrajinský soud odsoudil k sedmi letům za údajné překročení pravomocí při sjednávání dodávek ruského plynu. Po loňském únorovém převratu byla obvinění zrušena a bývalá předsedkyně vlády vyšla na svobodu.

Tymošenková je stále předsedkyní dříve vlivné politické strany Vlast, ale její vliv upadá. Postavení ikony proevropské ukrajinské opozice, kterou se stala během svého věznění, nedokázala politicky využít a vyklidila pozice prezidentskému Bloku Petra Porošenka a straně Lidová fronta svého bývalého spojence, nynějšího premiéra Arsenije Jaceňuka.