„Vláda nechystá návrh změn v přistěhovalecké politice," uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Ujistilo výslovně, že nepřipravuje žádné změny v zákonu z roku 1966, který Kubáncům umožňuje rychle získat vytoužené povolení k trvalému pobytu v USA, a to i v případě, že na americkou půdu vkročili tajně.

Přistěhovalci z žádné jiné země se netěší takovému privilegiu. Kubánci se však nejspíše obávají, že zmizí, o čemž svědčí, že se počet kubánských přistěhovalců během prvého čtvrtletí letošní roku oproti loňsku zdvojnásobil, a to krátce po ohlášeném oteplení vztahů mezi oběma státy loni v prosinci.

Washington rovněž potvrdil, že od 20. července se americká zájmová sekce v Havaně od 20. července změní ve velvyslanectví.

Embargo

Nicméně americké embargo vůči Kubě přetrvá, protože Kongres, ovládaný republikány, nehodlá odhlasovat jeho zrušení. Platí i omezení pro cesty Američanů na Kubu, které jsou povoleny jen pro 12 typů cest (návštěvy příbuzných, novinářské, náboženské, humanitární či vzdělávací cesty apod.). Hodně Američanů se tak na Kubu podívá „za vzděláním", prostřednictvím cestovních kanceláří, které mají „vzdělávací" licenci. Nicméně cesty individuálních turistů nejsou možné.

Vůdci obou zemí Barack Obama a Raúl Castro 1. července ohlásili obnovení diplomatických vztahů, přerušených od roku 1961.

Obě strany jednaly o opětovném otevření ambasád od 17. prosince, kdy oznámily, že chtějí obnovit vztahy.

Kubánské opoziční organizace vesměs označily rozhodnutí USA za ústupek nedemokratickému režimu.