Podle uvedených dokumentů je na seznamu zpravodajské služby minimálně 50 sledovaných telefonních a faxových čísel nebo e-mailových adres novinářů či redakcí. Je mezi nimi například více než desítka přípojek britské BBC v Afghánistánu a v její londýnské centrále. Sledovány jsou i redakce mezinárodního programu BBC World Service.

Čtěte také: Čína je poprvé nejdůležitějším obchodním partnerem Německa

Na seznamu zájmových cílů Spolkové zpravodajské služby je údajně rovněž přípojka listu The New York Times v Afghánistánu. Totéž se týká i mobilních a satelitních telefonů agentury Reuters v Afghánistánu, Pákistánu a Nigérii, napsal Spiegel.

Organizace Reportéři bez hranic podle magazínu označila toto sledování za "pobuřující útok na svobodu tisku" a "nový rozměr porušování ústavy". Obává se také, že BND bude zahraniční novináře dál odposlouchávat a nic na tom nezmění ani nový zákon o zpravodajské službě.

Reportéři bez hranic už také ve spolupráci s dalšími novinářskými organizacemi v této souvislosti připravují ústavní stížnost.

Podle agentury DPA Svaz německých novinářů (DJV) žádá na spolkové vládě plné objasnění uvedené záležitosti. Zdůrazňuje přitom, že základní právo svobody tisku a svobody názoru neplatí jen v Německu a německá rozvědka ho musí respektovat i v zahraničí.

Nepřehlédněte: Merkelová zdůraznila, že jako kancléřka nemá vliv na hodnotu eura