„Londýn je metropole štěnic. Někde se šíří po celých blocích budov. Neuvědomil jsem si, jak špatné to může být, dokud jsem některá z těchto míst nenavštívil," citoval server stanice BBC biologa Tobyho Fountaina, který je parazity zjevně fascinovaný.

O invazi štěnic psala britská média už před dvěma lety. Už tehdy list Daily Mail citoval deratizátory, kteří 
se obávali dalšího zhoršení situace během olympiády.
Nyní se zdá, že se jejich obavy naplňují. Každý, kdo se rozhodl navštívit hlavní město Velké Británie v době olympijských her, se tak pravděpodobně setká nejen se zvýšenou bezpečností, ale také s armádou deratizátorů, píše německý list Die Welt.

„Problémy se štěnicemi se zhoršují každým dnem. Místa poblíž hotelů jsou obzvlášť riziková," varuje před invazí „minivampírů" web pronajímatelů bytů Property118.
Pomáhají psi 
i stopování DNA

Vědec Toby Fountain zároveň přišel s nezvyklou metodou, jak se proti tomuto hmyzu bránit. Původ každé štěnice je podle něj možné vystopovat díky odlišnostem v DNA.

Londýňané zatím proti kousavému hmyzu bojují méně náročnými způsoby. Krom klasických deratizátorů pomáhá i nejlepší přítel člověka.
„Naši psi vyčenichají štěnice během několika minut nebo i vteřin po vběhnutí do místnosti," láká například firma Merlin Enviremental, která se na boj proti štěnicím specializuje. Bodaví parazité jsou přitom známí tím, že nejsou nijak vybíraví v nárocích na ubytování. Luxusní hotel nebo chatrč, usadí se všude. Někteří odborníci na turistiku už se značnou dávkou smyslu pro humor navrhli, aby se z nich stal stejný symbol Londýna jako Big Ben a Tower Bridge.

Obdobný problém jako Londýn, byť v menší míře, řeší přitom i řada západních měst, kam se štěnice po řadě let vracejí. „Pomohl tomu i velký pohyb osob okolo olympijských her v Sydney. Náš vzkaz návštěvníkům Londýna je jasný – ujistěte se, že si žádné štenice nepřivezete domů," řekl zpravodajskému portálu SABC News australský entomolog Cameron Webb. 

Ilustrační foto.Jak se bránit

- Po příjezdu důkladně zkontrolujte postel a povlečení.
- Osobní věci neodkládejte na zem. Umístěte je také co nejdál od postele, kde se štěnice nejčastěji zdržují.
- Namísto měkkých batohů 
s mnoha malými kapsami používejte raději kufry s jedním velkým úložným prostorem.
- Oblečení je lepší v hotelech pověsit než jej skladovat v prádelníku.
- Po návratu domů cestovní oblečení co nejrychleji vyperte. Ideálně jej dejte do sušičky na zhruba půl hodiny.
- Důslednou hygienou rozhodně nic nezkazíte, ale před tímto hmyzem vás ochránit nemusí.
- Štěnice se často vyskytují i v jinak čistých objektech.