K nehodě došlo přibližně 40 minut před půlnocí a 50 minut poté, co vlak vyjel z Turína a směřoval do města Ivrea.Ve vlaku cestovalo podle provinčního velitele karabiniérů Emanuela De Santise mezi 40 až 50 cestujícími. V okamžiku nehody se vlak pohyboval rychlostí 100 až 120 kilometrů v hodině. 

Srážka vlaků v Bavorsku
V německém Bavorsku se srazily vlaky, o život přišli nejméně dva lidé

Regionální železniční společnost Rfi uvedla, že na přejezdu byly před příjezdem vlaku spuštěny závory a kamion, který mířil do nedalekého skladu, je z dosud neznámých důvodů přerazil a skončil v kolejišti. Podle prokurátora Giuseppa Ferranda z města Ivrea, který koordinuje celé vyšetřování, však policie pracuje i s dalšími hypotézami.

 

„Na zabezpečovacím zařízení mohla být závada a závory zůstaly nahoře. Další možností je, že kamion zůstal uvězněn na kolejích, poté co byly spuštěny závory,“ řekl Ferrando. Úřady identifikovali jako potencionálního viníka nehody devětatřicetiletého litevského řidiče Daria Zujise, který vyvázl z nehody bez zranění. Test na alkohol měl negativní.

Na místě zahynul strojvůdce vlaku. Další obětí je podle italské tiskové agentury ANSA jeden ze dvou nejhůře zraněných, kteří byli přepraveni helkoptérou do nemocnice. Podle italského zpravodajské serveru Rai News patřila druhá oběť k posádce kamionu.

Celkem bylo podle záchranářů při nehodě zraněno 18 lidí. Jiné zdroje hovoří o 20 až 23 zraněných. Stav většiny z nich nebyl kritický a jednalo se převážně o zlomeniny končetin nebo pánve.

Vyšetřování vlakové nehody na Křemežsku se 14 zraněnými potrvá ještě několik měsíců.
Vyšetřování srážky vlaků: selhal lidský faktor

ANSA citovala mladou ženu, která si při havárii zlomila nohu. Popisovala, jak se bála, že zemře a popisovala scénu po srážce jako strašnou. Další cestující, třiadvacetiletý Paolo Malgioglio, řekl zpravodajskému serveru Torino Today, že po havárii spatřil vystrašenou cestující, která spadla do rohu vagonu a požádala ho, aby jí držel za ruku.

Říkala, že má problémy s dýcháním a necítí nohy, uvedl. „Snažil jsem se otevřít dveře, ale byly zaseknuté," dodal Malgioglio, který vypadal nezraněně.