„Jednání skončila. Text parafovali oba premiéři. Chci jim pogratulovat," oznámila novinářům šéfka unijní diplomacie. „To, co vidíme, je krok pryč z minulosti a pro obě strany krok blíž k Evropě," dodala.

Ashtonovou s touto zprávou předběhla kosovská ministryně pro evropskou integraci Vlora Çitakuová. „Máme dohodu!" oznámila dnes na twitteru.

Zdroj z Evropské komise podle agentury Reuters krátce po ohlášení úspěchu při srbsko-kosovských rozhovorech sdělil, že komise v pondělí zřejmě doporučí vládám členských zemí zahájit přístupová jednání se Srbskem a přistoupit k rozhovorům o uzavření asociační dohody s Kosovem.

Jednání vedená srbským premiérem Ivicou Dačičem a jeho kosovským partnerem Hashimem Thaçim trvala měsíce a k žádoucímu výsledku dospěla až v dnešním, desátém kole. Podrobnosti dohody zatím nejsou známy. Hlavním problémem bylo po celou dobu vyřešení statusu společenství severokosovských okresů obývaných převážně Srby. Bělehrad pro ně chtěl získat co největší autonomii, o čemž ale Priština nechtěla ani slyšet.

Ve středu jednání podle srbských zdrojů naznačila určitý posun v kosovské pozici s přiznáním některých pravomocí společenství srbských okresů, a to v oblasti policie a soudnictví. Nepřekonatelnou překážkou se pro Bělehrad ale stal požadavek kosovského premiéra, aby Srbsko přestalo blokovat členství Kosova v mezinárodních organizacích. Srbský premiér na to nechtěl přistoupit, neboť by to prakticky znamenalo uznání Kosova, což Srbsko důrazně odmítá.