Šéf Bílého domu mimo jiné prohlásil, že k vraždě Chášukdžího nemělo nikdy dojít. „To, co se stalo, je hrozné. V úterý bude hotová zpráva, která ozřejmí, kdo je za tento zločin zodpovědný,“ uvedl Trump podle deníku Washington Post. Konstatoval také, že zjištění CIA, že je za vraždu odpovědný korunní princ Muhammad bin Salmán, je „možné“.

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán
Vraždu saúdskoarabského novináře nařídil korunní princ, zjistila CIA

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeové Sandersonové Trump o věci během letu do Kalifornie jednal s ředitelkou CIA Ginou Haspelovou a ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Americký list Washington Post v sobotu s odvoláním na zdroje obeznámené se situací napsal, že za vraždou saúdskoarabského novináře podle vyšetřovatelů Ústřední zpravodajské služby (CIA) stojí korunní princ Muhammad bin Salmán. Zjištění CIA je v přímém rozporu s vyjádřením saúdskoarabské vlády, podle něhož neměl princ s činem nic společného.

V reakci na zveřejnění článku americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Washington ještě nedospěl ke konečnému závěru ohledně vraždy novináře – zatím shromažďuje v této věci fakta a zároveň chce udržet „důležité strategické vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií“.

Zavražděn v budově konzulátu

Chášukdží, který se netajil kritikou saúdské monarchie, byl nezvěstný od 2. října. Toho dne vstoupil do budovy konzulátu, aby získal dokumenty kvůli plánovanému sňatku. Ankara postupně předkládala důkazy pro své tvrzení, že novinář byl na konzulátu zavražděn.

Džamál Chášukdží
Vražda saúdskoarabského novináře? Prokurátor žádá pro pachatele trest smrti

Podle posledních zjištění bylo tělo novináře pravděpodobně rozpuštěno v kyselině. Turečtí vyšetřovatelé totiž našli na zahradě rezidence v Istanbulu, kde bydlel saúdskoarabský konzul, stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemikáliích.

Vyšetřovatelé se od začátku klonili k verzi, že byl Chášukdží zavražděn přímo v budově konzulátu. Podle tureckých vyšetřovatelů přijelo do Istanbulu v den Chášukdžího vraždy patnáct Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové saúdskoarabské tajné služby i forenzní expert. V zavazadlech měli mít injekce, defibrilátory, radiostanice, sešívačky, nůžky a rušičky, napsaly turecké noviny Daily Sabah.

Saúdové dlouho smrt novináře popírali a tvrdili, že Chášukdží velvyslanectví ve zdraví opustil. Rijád poté s dvoutýdenním zpožděním a po mezinárodním nátlaku přiznal, že novinář byl na saúdském konzulátu v tureckém Istanbulu zabit po hádce s lidmi, se kterými se sešel.

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží. V popředí turecký poradce Jasin Aktaj
Vraždu novináře nařídilo nejvyšší vedení Saúdské Arábie, vyplývá z nahrávky