Západ ale již dříve Pchjongjang obvinil, že jde o pouhou záminku pro test raketových zbrojních technologií. KLDR dnes oznámila, že veškeré přípravy ke startu rakety byly dokončeny.

„Považujeme rozhodnutí Pchjongjangu vypustit družici za příklad ignorace rezolucí RB OSN,“ citovala agentura RIA Novosti mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče. „Je nutné hledat politicko-diplomatické řešení této krize,“ dodal.

Rezoluce 1874 RB OSN stanovuje, že Pchjongjang „se vzdá všech startů s využitím technologie balistických raket, ať už se jedná o rakety s vojenskými či mírovými účely“.

Sledování rakety

Nejmenovaný zdroj z generálního štábu ruské armády podle agentury AFP prohlásil, že ruská armáda bude start severokorejské rakety monitorovat. „Výstražný systém chránící před raketovými útoky, jakož i systémy kontroly vesmíru budou sledovat vypuštění severokorejské rakety a všechny etapy letu až do oddělení satelitu,“ sdělil zmíněný zdroj.

Čína, která je hlavním spojencem KLDR, dnes znovu vyzvala všechny zúčastněné strany ke „zdrženlivosti, aby se zabránilo stupňování napětí na Korejském poloostrově“. Čínské ministerstvo zahraničí se tak vyjádřilo poté, co USA Peking vyzvaly, aby na Pchjongjang vyvinul větší tlak.

Podle severokorejské vlády by měl být satelit, zkonstruovaný za pomoci domácích technologií, vynesen na oběžnou dráhu v termínu 12. až 16. dubna, a má prý připomenout 100. narozeniny zesnulého vůdce KLDR Kim Ir-sena.

Dokončení montáže

KLDR dnes informovala, že již zcela dokončila přípravy na start rakety a ještě dnes by měla být na raketu připevněna družice. „Předpokládáme, že montáž bude dokončena ještě dnes,“ řekl na tiskové konferenci představitel severokorejského výboru vesmírných technologií Rju Kum-čol. Pchjongjang zároveň popřel, že by vypuštění rakety mělo být zástěrkou pro zkoušku rakety dlouhého doletu, a zdůraznil právo KLDR na vývoj vlastního vesmírného programu.

„Neuznáváme žádné rezoluce RB OSN, které omezují naši suverenitu. Věřím, že každý národ na této planetě má právo mít satelit,“ prohlásil Rju.

Opatřena videokamerou

Třicet metrů dlouhá raketa Unha-3, která satelit ponese, je již na rampě na základně, která se nachází v provincii Pchjongan pukto na poloostrově Čcholsan asi 50 kilometrů od čínské hranice. Komunikační družice Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda-3), jež se bude pohybovat ve výšce 500 kilometrů nad Zemí a je vybavena videokamerou s vysokým rozlišením, bude mít podle Pchjongjangu za úkol posílat informace o úrodě, lesním bohatství, přírodních zdrojích a povětrnostních podmínkách v KLDR.

Podle expertů je Unha-3 stejný typ nosiče, který by KLDR zřejmě využila pro odpálení střely dlouhého doletu s hlavicí, zaměřené kupříkladu na Spojené státy. KLDR v minulosti provedla již dva jaderné testy, ale pravděpodobně ještě neovládá technologii, která by jí umožnila umístit na raketu dlouhého doletu hlavici s náloží.

Užitečné zatížení

Rju připustil, že mezi raketou pro vypuštění družice a střely dlouhého doletu existuje jistá podobnost. Poukázal nicméně na rozdíl v hmotnosti nákladu. „Náš satelit váží 100 kilogramů. Pro zbraň by užitečné zatížení 100 kilogramů nebylo příliš účinné,“ podotkl a spekulace o tom, že start rakety je zástěrkou pro test zbrojních technologií, označil za „nesmysl“.

Rju rovněž upozornil, že odpálení rakety s náloží by vyžadovalo složitější technologii a že taková raketa by nestartovala z pevné, jasně viditelné základny. „Žádná země na světě by nechtěla odpálit balistickou střelu z volně viditelného místa,“ řekl.