Na akci přijeli i zástupci dvou opoziční stran. Podle agentury Anadolu je to první společná masová demonstrace těchto dvou formací s vládní stranou AKP.

"Pokud parlament schválí znovuzavedení trestu smrti, budu to akceptovat," řekl Erdogan před statisícovým davem. Podle tureckého deníku Hürriyet lidé skandovali, že si obnovení trestu smrti přejí. Turecký prezident jako argument uvedl, že tento trest existuje v USA, Japonsku a "mnoha dalších zemích".

Erdogan také znovu kritizoval Německo za to, že před týdnem nedovolila vysílat živě jeho pozdrav na demonstraci v Kolíně nad Rýnem, kde se sešlo na 40.000 jeho příznivců.

Podle záběrů živě vysílaných například televizí Al-Džazíra se náměstí ve čtvrti Yenikapi v evropské části Istanbulu zaplnilo do posledního místečka a celé bylo zahaleno do červených tureckých vlajek. S nimi účastníci nadšené přivítali mimo jiné prezidenta Erdogana či premiéra Binaliho Yildirima s manželkami. Erdogan se poté v davu objal s několika lidmi, kteří si s ním dělali fotky.

Masovou akcí chce prezident prezentovat jednotu lidu proti údajným nepřátelům režimu, kteří se ho v polovině července pokusili svrhnout. Proto byli na demonstraci pozváni i šéf největší opoziční strany, středolevé Lidové republikánské strany (CHP), Kemal Kiliçdaroglu a předák opoziční krajně pravicové Strany národní akce (MHP) Devlet Bahçeli. Pozváni ale nebyli zástupci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), kterou Erdogan obviňuje ze spojení s kurdskými separatisty z PKK.

Přísná bezpečnostní opatření

Manifestaci provázela přísná bezpečnostní opatření. Lidé museli před vchodem na plochu projít jedním ze 165 detektorů kovu, u nichž mimo jiné vyfasovali bíločervené kšiltovky a tureckou vlajku. Na bezpečnost dohlíží asi 15.000 policistů, situaci monitorují ze vzduchu helikoptéry a z moře čtyři válečné lodě. V pohotovosti je přes 700 zdravotníků.

Dnešní manifestace, na jejíž přípravě se kromě policie podílelo na 13.000 lidí, má završit třídenní pravidelné demonstrace, na nichž lidé v ulicích vyjadřovali podporu vládě od pokusu o převrat z 15. července. Na závěr svého projevu dnes Erdogan v Istanbulu uvedl, že demonstrace za demokracii budou pokračovat až do středy.

Ze zosnování puče turecká vláda obviňuje islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije léta v USA a jehož sociálně zaměřené hnutí Erdogan pronásleduje dlouhodobě. Po pokusu o převrat tažení proti němu ještě zintenzivnil. Ve státních institucích přišlo o místa několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů.