Sedmdesátiletá Steinbachová v prohlášení uvedla, že po 16 letech v čele BdV považuje za vhodné předat vedení svazu novému předsedovi. Deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung řekla, že se může vzdát funkce "s čistým svědomím" a že je spokojená s tím, čeho v čele BdV dosáhla.

V tiskovém prohlášení Steinbachová uvedla, že se jí podařilo vrátit do německého národního povědomí osudy Němců vysídlených po druhé světové válce. Za největší úspěch označila vytvoření nadace Centrum proti vyháněním, která připravuje památník všem obětím nuceného vysídlování ve 20. století. Nadace rovněž každoročně uděluje Cenu Franze Werfela za lidská práva; mezi jejími nositeli je i český režisér David Vondráček.

Za úspěch označila Steinbachová také snahy BdV o ustavení památného dne, který bude připomínat osud Němců vysídlených po druhé světové válce. Památný den, kterým má být vždy druhá neděle v září, už zavedly Bavorsko a Hesensko, připojit se k nim chce i Sasko. Vláda kancléřky Angely Merkelové, kterou tvoří konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), se loni v programovém prohlášení zavázala k vyhlášení památného dne závazného pro všechny spolkové země.