Neštěstí se stalo na základně Los Llanos v Albacete na jihovýchodě Španělska, kde stroj při startu ztratil rychlost a narazil do dalších stojících letadel na letištní ploše. Na místě zasahovaly protipožární a záchranářské týmy, které se snažily rozsáhlý požár uhasit a postižené z místa evakuovat.
Podle španělských médií bylo pět zraněných převezeno do madridské nemocnice La Paz na speciální jednotku popálenin. Ostatní zranění byli ošetřeni v nemocnici v Albacete.

Na místě se cvičení NATO zúčastnili vojáci deseti spojeneckých zemí: Belgie, Británie, Dánska, Francie, Německa, Nizozemska, Itálie, Řecka, Španělska a Spojených států.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyjádřil nad neštěstím zármutek. "Jde o tragédii, která se dotýká celé rodiny NATO. Vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým a zemím těch, kteří přišli o život, a přeji brzké uzdravení zraněným," reagoval v prohlášení šéf aliance.
Letadlo se účastnilo cvičení v rámci programu taktického vedení, jehož cílem je zlepšit mezinárodní spolupráci při leteckých operací, upozornila aliance.