Stoupající hladina moří a mohutné vlny způsobené klimatickými změnami dorážejí na pobřeží u kosmodromu a ohrožují i startovací rampy a budoucí operace, varovali v pátek geologové Peter Adams a John Jaeger z Floridské univerzity.

"Je důvod k nervozitě, protože problém je tak zjevný," řekl Adams agentuře Reuters. Vědci zveřejnili svá zjištění právě v den, kdy floridské vesmírné centrum na Mysu Canaveral oslavovalo první úspěšný start vesmírné lodě Orion, která by jednou mohla dopravit astronauty až na Mars.

"Považujeme vzestup hladiny moře a změny klimatu za naléhavé problémy," připustila ředitelka operací Kennedyho vesmírného střediska Nancy Brayová. Brayová dodala, že plány NASA pro boj s klimatickými změnami zahrnují i "řízený ústup", tedy přestěhování infrastruktury v případě potřeby, a to případně i včetně startovacích ramp.

Umělé duny

Obce na pobřeží Floridy by se podle amerického geologického úřadu mohly do roku 2060 potýkat s až 60centimetrovým zvednutím mořské hladiny. NASA už postavila umělé duny místo poničených přírodních, které chránily pobřeží mezi startovacími rampami 39A a 39B. Ty využívaly mise raketoplánů a Apollo. "Bez této sekundární dunové linie by nám mohla k odpalovacím rampám pronikat voda," řekla Brayová.

Původní přírodní ochranné duny v posledních letech poničily tropické bouře a hurikány. Vlny se tak roztekly i na málo využívanou cvičnou dráhu na Mysu Canaveral. Dalšími na řadě by mohla být silnice postavená nad elektrickými rozvody a potrubí s kapalným plynem.
Klimatickými změnami by mohl být ohrožen také komerční kosmodrom na ostrově Wallops Island ve Virginii.