Zneužívání postavení ve snaze vynutit si sex je podle policejní inspekce v současnosti nejzávažnější formou korupce, která se u policie v Anglii a Walesu vyskytuje. Dokument, z něhož BBC cituje, obsahuje údaje shromážděné během uplynulých dvou let.

Podle zprávy v tomto období čelilo obvinění ze zneužití svého postavení za účelem vynucení sexu 306 policistů a několik desítek dalších zaměstnanců policie. Zhruba ve 40 procentech případů obvinily policisty z takového chování oběti domácího násilí. Další početnou skupinou, která vznesla obvinění vůči strážcům zákona v Anglii a Walesu, tvořili lidé závislí na drogách či alkoholu.

Mezi počtem podezřelých a počtem propuštěných policistů je podle zprávy "zjevná disproporce". Podle autora studie Mikea Cunninghama může být rozměr sledovaného problému ještě mnohem vyšší, neboť nelze vyloučit, že řada obětí policejního sexuálního nátlaku neměla odvahu o tomto počínání informovat úřady. "Co může být horší než ochránce, který zneužívá důvěry zneužívané osoby?" uvedl Cunningham.

Rada britských policejních velitelů už přiznala, že problém je závažný a označila jej za "chorobu". Ministryně vnitra Amber Ruddová zprávu označila za šokující. U policie podle ní není místo pro nikoho, kdo by byl usvědčen z podobného chování.