Předkladatelé novely v čele s vlivnou poslankyní vládní strany Irinou Jarovou chtějí, aby stát udělil policistům „presumpci důvěry a podpory", což jim má zajistit, že za své počínání při plnění služebních povinností nebudou stíháni. To prý obnoví rovnováhu v situaci, kdy spáchání zločinu policistou se považuje za přitěžující okolnost.

Předloha rozšíří pravomoci policistů při použití služební zbraně. Zatímco stávající pravidla zakazují střílet do žen vůbec, od nynějška by mělo být zakázáno střílet jen do žen se „zjevnými příznaky těhotenství". Zrušit se má i dosavadní zákaz střelby v zalidněných místech.

„Jde výlučně o opatření, která mají zajistit bezpečnost společnosti, životy a zdraví lidí," řekla agentuře TASS Jarová a připomněla, že poslední dobou se právě ženy stávají pachatelkami a spolupachatelkami zločinů, včetně teroristických ú­toků.

Rozšíření prohlídek

Policisté budou také moci prohlížet auta a zavazadla spoluobčanů nejen na základě údajů o převozu zbraně či drogy, ale i „na základě předpokladu". Také budou smět proniknout do cizí nemovitosti, a to kvůli zadržení osob prchajících z místa spáchání trestného činu, aniž by toto osoby byly oficiálně považovány za podezřelé či obviněné. Až dodatečně policisté svůj zásah ohlásí prokurátorovi, soudci a majiteli dotyčné nemovitosti.

„Navrhované změny rozvážou policii ruce," řekl listu Kommersant expert Sergej Babinec z nevládního Výboru proti mučení. Podle něj lze novelu chápat jako „preventivní opatření" vůči hrozícímu růstu nespokojenosti obyvatelstva ze zhoršování hospodářské a sociální situace.

„Policista bude moci v libovolné situaci konat podle svého uvážení, ať jde o použití násilí, vtrhnutí do domu či auta, protože si bude vědom, že jeho počínání bude beztrestné," usoudil Pjotr Škumatov, koordinátor občanských akcí proti úplatným dopravním strážníkům a privilegiím hodnostářů.