Podle dosavadních zpráv by se první horníci mohli dostat na povrch už v úterý. Ministr důlního průmyslu Laurence Osborne řekl, že o době zahájení této závěrečné operace bude rozhodnuto v sobotu. Dal ale také najevo, že ještě není vyhráno.

Poslední úsek tunelu začal obří exkavátor hloubit v sobotu v noci po výměně opotřebované razící hlavy. Ražba byla dokončena s malým předstihem proti původním předpokladům.

Lidé mávali vlajkami

Zpráva vyvolala nadšení a slzy příbuzných, kteří u dolu už týdny očekávají zprávy o svých zasypaných blízkých. Lidé mávali chilskými vlajkami, zvonily zvony, záchranáři skákali radostí, píše agentury od dolu San José.

Proražený tunel má průměr asi 66 centimetrů. K horníkům jím bude spouštěna kovová klec, kterou budou vytahováni na povrch.

Záchranářské týmy ale teď musejí zvážit, zda horníky vytahovat nezajištěnou horninou, nebo tunel vyztužit ocelí. Výztuž by zabránila padání kamenů do záchranné kapsule, ale v případě většího zhroucení horniny by ani ona horníky nezachránila a mohl by přijít katastrofální nezdar, řekl ministr Osborne.

Pokud odborníci po prozkoumání tunelu pomocí televizních kamer usoudí, že jeho stěny jsou dost hladké a pevné, aby se jím mohla kapsule pohybovat bez větších problémů, chtějí záchranáři začít horníky vytahovat už v úterý.

O stejném dni hovořil už v pátek chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich, zatímco Osborne říkal, že by se mohlo začít za tři až osm dní, napsala agentura AFP.

V každém případě jde o výrazné uspíšení záchranné operace. Původně se předpokládalo, že horníci se dostanou na povrch až kolem Vánoc.

Zával muže uvěznil 5. srpna

Muži jsou v hloubce asi 625 metrů. Zával je tam uvěznil 5. srpna. Pod zemí jsou tak už 65 dní, což je svého druhu rekord. Že jsou všichni naživu, se zjistilo až za 17 dní. Krátce po navázání komunikace s nimi jim nouzovým vrtem začaly být dopravovány potraviny, voda a později další potřebné věci.

Jejich zdravotní stav označují odborníci za překvapivě dobrý. Soudí, že každý z nich zhubl asi o deset kilo. U některých bylo zhubnutí přímo otázkou života a smrti, protože by se do záchranné kapsule nemuseli vejít.

Příčina závalu v dole, kde se těží zlato a měď, nebyla zatím oznámena.

Záchrana chilských horníků naplánována do nejmenších detailů

Závěrečná část operace na záchranu 33 horníků zasypaných od začátku srpna v hloubce 625 metrů v chilském dole na zlato a měď je naplánována do nejmenších detailů. Její jednotlivé etapy v sobotu popsala agentura AFP.

Příprava: Teď, když byla dokončena ražba jednoho ze tří tunelů, které se k zasypaným hloubily, ho odborníci prozkoumají pomocí skeneru, aby rozhodli, zda je potřeba ho po celé délce nebo jen částečně vyztužit ocelovými rourami. Ty mají délku 10 metrů, průměr 62 centimetrů a jejich stěny mají dva centimetry. Přednost se dává vyztužení jen na prvních sto metrech. Prostor u vyústění tunelu na povrchu bude potřeba trochu rozšířit.

Vytažení: Dva záchranáři – jeden expert na záchranné operace v dolech a jeden zdravotník – sjedou do dolu, aby připravili horníky na výstup. Horníci budou vytahováni v kovové kleci s kabinou o celkové délce čtyři metry, průměru 53 centimetrů a nosnosti 460 kilogramů. Vytahovat ji bude jeřáb. Pořadí zachraňovaných se bude řídit modelem, který je ze záchranářství znám: nejprve ti nejobratnější, schopní reagovat na nějaký problém, pak ti nejslabší a nakonec ti nejsilnější, schopní čekat nejdéle.

Kontrola: Během výstupu bude mít každý horník na sobě jako nějaký kosmonaut soupravu přístrojů, které budou prostřednictvím elektrod sledovat jeho tep, dýchání, spotřebu kyslíku, teplotu. V případě problému bude horník moci kabinu odpojit a kontrolovat její opětný sestup, k němuž mají pomáhat kola po stranách. Operace bude trvat hodinu nebo něco víc na osobu a celkově pro celou skupinu půldruhého dne nebo dva dny.

Testy: Při vytažení na povrch budou oči horníků chránit před slunečním světlem speciální brýle. Každý bude okamžitě vyšetřen v polní nemocnici, která byla u dolu postavena, a bude mu poskytnuta první pomoc, dostane případně potřebná séra a antibiotika. Pokud dostane „zelenou“, přejde do „prostoru pro setkání“, kde se bude moci poprvé v soukromí setkat s omezeným okruhem svých blízkých. Pak ho vrtulník dopraví do města Copiapó, vzdáleného 12 minut letu. Tam bude horník podroben hloubkové lékařské prohlídce.

Spojení: Čeká se, že na závěr záchranné operace se sjede kolem tisíce novinářů. Ti ze 33 horníků, kteří si to přáli, dostali už pod zemí na dálku jakýsi výcvik, pokud jde o interview a řečnickou techniku. Modality případného kontaktu tisku s horníky ale úřady dosud nesdělily.