Pořadatel soutěže to oznámil na svých webových stránkách. Finále se konalo v americkém Redmondu a zde Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbara Suchanová uspěli se svým projektem X.GLU, který má pomoci udržet diabetikům cukrovku pod kontrolou. Nový bezbateriový glukometr má podobu kreditní karty a lze jej nabíjet z mobilu.

Do chytrého telefonu se také ukládají naměřené hodnoty cukru v krvi diabetika. Projekt je určen zejména pro malé děti, které mohou mít problém s disciplínou a neustálou kontrolou hladiny cukru v krvi.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
Bill Gates už není nejbohatším mužem světa. Předstihl ho zakladatel Amazonu

Díky glukometru, který je napojen přímo na aplikaci v mobilu, jsou tak děti více motivovány k pravidelným kontrolám herními prvky a odměnami přímo v aplikaci. Rodiče mohou také v případě glykemického šoku zjistit, kde se dítě nacházelo v době posledního měření.

Imagine Cup byl založen před 15 lety a od té doby inspiroval téměř dva miliony studentů z celého světa. Soutěž si klade za cíl motivovat mladé lidi, aby k řešení problémů přistupovali inovativně a pomocí týmové spolupráce vyvíjeli nové technologie.

Stratolaunch
Největší letadlo světa zapózovalo na ranveji

Na začátku byly do projektu přihlášeny desítky tisíc studentů. Ti strávili měsíce převedením svých nápadů do praxe a do celosvětového finále pak postoupilo 54 týmů z 39 zemí.

Projekty, které se pak zde objevily, zahrnovaly špičkové technologie, včetně umělé inteligence či virtuální reality. Týmy byly složeny z lidí, kteří pocházeli z nejlepších univerzit na světě - včetně Massachusetts Institute of Technology, Stanfordské univerzity, Oxfordské univerzity, Tokijské univerzity a Torontské univerzity.

Vyhledávač Google
Google rozšířil funkce Map a Vyhledávání. Nově zde budou SOS upozornění