Psychologové již mnoho let studují vliv barev v oblékání na lidskou duši. Výsledky studií jsou rozmanité a zahrnují rady, jak se obléknout na pracovní pohovor nebo k důležité zkoušce, na první dostaveníčko nebo pro první den ve škole. Ale černá, odedávna symbol elegance a solidnosti, někdy není uváděna jako vhodná barva pro některé situace, které naopak vyžadují jasné, jemné či uklidňující barvy. Studie britského módního řetězce New Look, jejíž autoři se dotazovali tisícovky osob, nyní přináší nové poznatky ohledně volby barev: černá podle ní budí více než jiné barvy důvěru a dojem solidnosti.

Je to tedy právě černá barva, která v nás při jednání s osobou takto oděnou vyvolává vůči ní důvěru. Ovlivněni seriózností této barvy považujeme podle expertů tuto osobu za důvěryhodnou, vážnou, důslednou a solidní. Černá barva je tedy podle tohoto výzkumu ideální například pro pracovní pohovory, a to i ve své verzi „total black". Černé oblečení, budící důvěru, vítězí nad ostatními barvami u 56 procent respondentů. Za černou následuje červená, pro niž se vyslovilo 41 procent dotázaných, a modrá (35 procent). Teprve až za těmito barvami se umístila bílá s 30 procenty a za ní všechny další barvy.

Černá je obecně barvou důvěryhodnosti, ale její preference se u mužů a u žen výrazně liší: v černém oblečení nalézají zálibu většinou ženy. Pro černou se vyslovilo 64 procenta dotázaných žen, ale jen 48 procent mužů. Něžné pohlaví pohlíží na černou většinou jako na barvu spojenou s přitažlivostí a dalo by jí přednost při prvním dostaveníčku. Muži i ženy pak mají tendenci kladně hodnotit toho, kdo si oblékl stejnou barvu jako oni. A muži nepohrdnou ženami, které nosí červenou, a potvrzují tak souvislost mezi touto barvou a přitažlivostí. Opačně tomu tak ovšem není: červená zůstává výsadou žen.

Studie se týká čtyř barev, které při pracovních setkáních nebo milostném dostaveníčku navozují velmi dobrý vztah s protějškem. Jen těžko se zmýlíte, když si oblečete černou, červenou, modrou a bílou. Dotazované osoby se shodly na barvách, které by si nikdy k významným příležitostem neoblékly: pro první pracovní pohovor a dostaveníčko je zakázána hnědá a oranžová a růžová je spojována s chabou inteligencí. Také na tomto poli vždy z celé škály barev vítězí černá.