Od letošního června se tisíce lidí po celém světě zapojily do akce, v jejímž rámci se polévají kbelíky vody s ledem a nahrávku umísťují on-line s výzvou, aby se další pokusili o totéž. Místo toho ale mohou slíbit charitativní dar. Příspěvky jdou na konto boje proti amyotrofické laterální skleróze (ALS).

V Indii se ale osmatřicetiletá Mandžu Láthá Kálanídhiová rozhodla změnit #IceBucketChallenge na #RiceBucketChallenge - a vyzývá uživatele sociálních sítí, aby darovali kbelík - nebo alespoň misku - rýže někomu potřebnému.

"Napadlo mě to, když jsem viděla Ice Bucket Challenge na Facebooku," řekla Mandžu Láthá Kálanídhiová. Pracuje pro internetovou stránku instituce oryza.com, která se věnuje výzkumu rýže. "Nakrmíte někoho hladovějícího a neplýtváte vodou," dodala s tím, že od minulého pátku, kdy akci zahájila, už přitáhla 138.000 přispěvatelů.

Naplň kbelík

V sousedním Nepálu pro změnu běží výzva #FillTheBucket (naplň kbelík). Lidé v jejím rámci mají dát do plastových kbelíků jídlo a zdravotní potřeby pro rodiny, které tento měsíc postihly smrtící záplavy a sesuvy půdy. Při povodních, které s sebou přinesly silné monzunové deště, zemřelo v Nepálu nejméně 250 lidí a více než 14.000 rodin muselo opustit své domovy. Zničené jsou celé vesnice a tisíce lidí nemají střechu nad hlavou.

Plýtvání vodou

Původní kampaň s kbelíky plnými ledu a vody se v řadě oblastí Asie nesetkala s příznivým ohlasem kvůli zbytečnému plýtvání vodou. Srílanská politička Malša Kumaratungová podstoupila výzvu Ice Bucket Challenge, aby získala peníze pro místní nadaci ochránců zvířat - ti ale její dar odmítli.

"Takové plýtvání vodou v tropické zemi je urážkou tisíců lidí, kteří trpí kvůli suchu," řekl bývalý ministr zahraničí a mluvčí opozice Mangala Samaravíra s odvoláním na vyprahlé jižní oblasti ostrova.