Země V4 se dohodly, že do unijního fondu přispějí zhruba 35 miliony eur, přičemž český podíl přesahuje 220 milionů korun.

Téma migrace bude jedním z hlavních témat i evropského summitu. Klíčovou otázkou, která státy EU jasně rozděluje, jsou migrační kvóty. Donald Tusk, se kterým se premiér krátce před zahájením summitu setkal, již dříve označil kvótový mechanismus za nefunkční a za věc, která členy EU jen rozděluje. Babiš se však Tuska zastal: Tusk to řekl tak, jak si to všichni myslíme. Měl tu odvahu,“ prohlásil po skončení schůzky. 

Summit však podle informací České televize žádné formální závěry ohledně migrace mít nebude. Má pouze nastartovat debatu o tom, jak by členské země chtěly vyřešit reformu azylového systému. Na programu jednání lídrů EU je kromě migrace také posílení spolupráce v obraně a bezpečnosti, vzdělávání a sociální problematika.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 13. prosince na Pražském hradě menšinovou vládu Andreje Babiše.
Babiš o migračních kvótách: EU znovu Česko nepřehlasuje

Zabývat se budou i situací na Ukrajině, kde by měli na základě zpráv francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové konstatovat, že mírové dohody z běloruského Minsku stále nejsou plně prosazeny. Očekává se také, že summit o dalšího půl roku prodlouží protiruské sankce.

Dalším závažným tématem pro večerní debatu je unijní politika na Blízkém východě. Jedná se především o události související s rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele, což Evropská unie odmítá. Podle Bruselu má být Jeruzalém v budoucnu hlavním městem Izraele i Palestiny.

Protesty na Západním břehu Jordánu
Svět se bouří proti Trumpovi: v Libanonu použili slzný plyn

Babiš dopoledne absolvoval jednání i s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem, se kterým by se podle diplomatů měl během vrcholné schůzky ještě setkat. Vyloučena nejsou ani bilaterální jednání s premiéry či prezidenty některých dalších zemí.

Na úvod schůzky V4 s Babišem delší dobu hovořil také maďarský premiér Viktor Orbán, který jej pozval na návštěvu Maďarska. Babišovi ke zvolení do funkce ve čtvrtek gratulovala i německá kancléřka Angela Merkelová, která se podle svých slov „těší na pokračování velmi dobré spolupráce s Českou republikou,“ jak uvedla ve zprávě, kterou její úřad zveřejnil na oficiálním webu. "V době nesmírných výzev pro Evropu jsou důvěryhodné vztahy mezi členskými zeměmi rozhodující. Německo-českému přátelství přitom náleží zvláštní role," dodala Merkelová.

Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos
Odpor české veřejnosti k uprchlíkům se zvětšuje, trvale je nechce skoro nikdo