Strategickou debatu summitu o vztazích mezi EU a Ruskem plánoval Tusk na říjen už před několika měsíci. Žádali ji například Italové, kteří se zasazovali o změkčení postupu, který unie vůči Moskvě zaujala za ukrajinské krize.

Dění v Halabu ale náladu v unii změnilo. Jak dnes připomněla německá kancléřka, bombardování města je podle EU v rozporu s principy lidskosti a je zcela nepřijatelné. Unie proto musí zvažovat všechna dostupná opatření, včetně sankcí, aby jej zastavila, byť tyto úvahy nebyly podle Merkelové v centru čtvrteční debaty prezidentů a premiérů.

Závěrečný dokument, který vzešel z jednání šéfů států a vlád osmadvacítky, oproti původnímu návrhu už neobsahuje zmínku o cílených sankcích, ale pouze formulaci, že EU zváží v případě pokračování současných masakrů všechny dostupné možnosti.

Humanitární pomoc

"Soustředili jsme se na otázku, co pro nás válka v Sýrii znamená. A dali jsme jasně najevo, že uděláme, co je třeba, abychom zajistili přístup humanitární pomoci k lidem, kteří jsou v Halabu izolováni a obklíčeni," prohlásila Merkelová.

Předseda unijních schůzek Tusk novinářům řekl, že v dnešní široce pojaté debatě lídři připomněli nejrůznější ruské aktivity - od narušování vzdušného prostoru přes dezinformační kampaně, kyberútoky a zasahování do politického procesu v unijních zemích až po přístup k vyšetřování katastrofy letu MH17 nad Ukrajinou. "Z těchto příkladů je jasné, že ruskou strategií je oslabení EU. Realitu hodnotíme střízlivě a nemáme iluze. Naším cílem není zvyšování napětí s Ruskem, jednoduše reagujeme na kroky, které Rusko činí," prohlásil Tusk.

Podle kancléřky chce EU s Ruskem dobré vztahy a otevřené komunikační kanály, přesto ale musí dát své postoje - speciálně právě k Sýrii - jasně najevo. Merkelová své unijní partnery také informovala o středečních rozhovorech s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Berlíně.

K hlasům volajícím po ukončení bombardování a doručení humanitární pomoci civilistům do Halabu se připojil také Hollande. Nadále je podle něj nutné nechat si otevřené všechny možnosti včetně uvalení sankcí na Rusko. Na dnešním jednání k tomu ale unie nepřistoupila, uvedl prezident.