V Sydney, kde se zrodila tato iniciativa Světového fondu na ochranu přírody (WWF), se do tmy ponořila světoznámá budova Opery, zářit přestala i Eiffelova věž v Paříži, stejně jako londýnské sídlo parlamentu, proslulý most Tower Bridge nebo Buckinghamský palác. V Římě pohasla slavná fontána di Trevi, díky solární energii se ale vzápětí rozzářila barvami planety Země. Z aténského pahorku Akropolis zmizela obvyklá silueta Parthenonu, v Bukurešti zhaslo osvětlení gigantického paláce parlamentu a prezidentského sí­dla.

Tma zahalila na Tchaj-wanu mrakodrap Taipei 101, který se tyčí do výšky přes 500 metrů, i několik mostů; pohasla jindy jasně osvětlená dominanta mrakodrapu Empire State Building v New Yorku, a postupně se pak dnes nad ránem SEČ nořily do tmy stavby po celých USA včetně zářících kasin v Las Vegas či mostu Golden Gate v sanfranciském zálivu. Potemněl i prezidentský palác La Moneda v Santiagu de Chile a Památník revoluce v Mexiku.

Do celosvětové kampaně Hodina Země se také v Česku připojilo více než 120 měst, pět desítek firem a tisíce jednotlivců. Na hodinu se do tmy ponořila například Petřínská rozhledna v Praze, brněnský hrad Špilberk nebo Radniční věž v Ostravě.