Turecko nyní otevřelo hraniční přechod Akçakale a za přísných bezpečnostních podmínek nechává uprchlíky vrátit se domů. Podle agentury Reuters byly mezi více než 2000 dnešními navrátilci hlavně ženy a děti nesoucí rance s veškerým svým skrovným majetkem.

Turecko obvinilo kurdské milice, že záměrně civilisty vyhánějí, aby z kurdské oblasti, kde Tall Abjad leží, dostaly pryč Araby a Turkmeny. Kurdští bojovníci to ale popřeli a jejich milice vyzvaly civilisty k návratu.

Syrská válka si od jara 2011 vyžádala asi 230.000 mrtvých. Do okolních států před boji uprchlo přes tři miliony lidí, z nichž 1,85 milionu přijalo Turecko. Na území Sýrie migruje dalších 7,6 milionu lidí, kteří opustili domov.

Syrský konflikt

Menšina izraelských drúzů tlačí na izraelskou vládu, aby pomohla drúzům obklíčeným na západě Sýrie. Izrael ale dlouhodobě odmítá vměšovat se do syrského konfliktu. Dnes drúzové kvůli neshodám s vládou na severu Izraele zablokovali vojenskou sanitku, která údajně vezla zraněné příslušníky syrské opozice k ošetření do Izraele. Drúzové, kteří na severu Izraele žijí, žádali, by mohli lidi v sanitce zkontrolovat. Řidič vůz otočil a drúzové na ni házeli kamení. Zástupce správy města Hurfajš, u kterého se incident stal, řekl, že motivem místních lidí je situace v Sýrii.

Drúzové vyznávají islám a jsou považováni za sektu. V Izraeli jich žije několik tisíc na severu země, v Sýrii tvoří tři procenta obyvatelstva.

Náměstek izraelského ministra pro regionální spolupráci Ajúb Kara, který je drúz, se snažil své spoluvěrce uklidnit tvrzením, že ho ministr obrany Moše Jaalon ujistil, že do Izraele nebudou k ošetření přijati členové radikálních skupin bojujících v Sýrii. Izraelští představitelé tvrdí, že země přijímá k ošetření osoby zraněné v Sýrii bez ohledu na jejich náboženskou příslušnost. Kdo byli ale lidé v sanitce, kterou drúzové zastavili, armáda neupřesnila.