Podle dnešních zpráv ze Sýrie dobyla armáda s pomocí ruského letectva a spojeneckého libanonského Hizballáhu vesnici Atmán, ležící dva kilometry od města Dará. Atmán byl dosud v rukou opozice. V minulých dnech se armádě podařilo získat i strategicky významné lokality u Halabu, který leží na severu země a z poloviny jej ovládá opozice a z poloviny armáda.

Podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR), kteří situaci monitorují z Británie, podniklo ruské letectvo v minulých 48 hodinách 80 náletů. Syrská armáda prý chce dobýt okolí Dará, tedy oblast, kde v roce 2011 začaly protesty proti Damašku. Podle SOHR armáda už v lednu obsadila povstalecké město Šajch Maskín severně od Atmánu, a aby získala kontrolu nad celou oblastí v jižním cípu Sýrie, zbývá jí obsadit ještě dvě vesnice. Město Dará je střediskem stejnojmenné provincie, jejíž velkou část má ve svých rukou radikální fronta An-Nusra napojená na síť Al-Káida.

Uprchlíci na hranicích s Tureckem

Kvůli bojům u Halabu se vydaly na sever desetitisíce uprchlíků. Hromadí se u hraničního přechodu Kilis, ale Turecko zatím nikomu nedovolilo hranici překročit. Syrské armádní zdroje tvrdí, že vojsko se v nejbližších dnech pokusí obklíčit Halab od západu. Podle zdroje agentury Reuters jsou do bojů zapojeni také íránští bojovníci a na místě je generál Kásem Solejmání, který velí jednotce Kuds, jež patří k íránským revolučním gardám. Íránská agentura Fars oznámila, že v Sýrii padl jeden z velitelů revolučních gard a šest členů dobrovolnických oddílů.

Ruský velvyslanec při OSN v Ženevě Alexej Borodavkin dnes prohlásil, že delegace syrské opozice, kvůli jejímž výhradám byly ženevské rozhovory přerušeny, by měla výsledky ofenzivy kolem Halabu uvítat. „Proč by si měla stěžovat, když se bojuje proti frontě An-Nusra a dalším extremistickým skupinám? OSN An-Nusru považuje za teroristickou organizaci, je to odnož Al-Káidy. Opozice by se měla radovat, že teroristé prohrávají. Místo toho je zklamaná a vypoví rozhovory," řekl.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura by měl být podle něj opatrnější při výběru lidí, které na rozhovory zve. Velvyslanec doufá, že rozhovory budou obnoveny ještě před 25. únorem. Při minulých oddělených setkáních de Mistury s vládní a opoziční delegací prý vláda dostal seznam osob, které má Damašek podle opozice propustit z vězení. De Mistura má dnes o jednáních informovat Radu bezpečnosti OSN.

Moskva trvá na tom, že letectvo útočí na radikály. Podle zpráv ze Sýrie jsou ale terčem ruských útoků také členové takzvané umírněné opozice. Analytici citovaní agenturou AFP se domnívají, že tito oponenti Damašku prožívají nejtěžší chvíle od roku 2011 a bude-li postup armády pokračovat, znamená to konec opozice, která nespolupracuje s radikály. Své nejsilnější pozice měla právě v Halabu.

Eskalaci bojů v Sýrii tento týden kritizoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun a jednali o ní ministři zahraničí USA a Ruska.

Moskva údajně chtěla vyslat poradce do Ammánu, aby pomohli koordinovat akce v Sýrii. Spojené státy a jejich západní spojenci to ale podle agentury Interfax odmítli. Stoltenberg dnes řekl, že nálety na syrské opoziční skupiny podrývají snahu o politické řešení konfliktu.