Útoky u Damašku se soustřeďují na čtvrť Barzá na severu města. Žijí tam hlavně sunnité, kteří mají blízko k syrské opozici. Stejně jako o víkendu pokračovaly útoky na opozici ve čtvrti Kábún, která leží východně od Barzá.

V Kábúnu se sice povstalci s vládou v roce 2014 dohodli na příměří, ale v minulých dnech tam byly boje obnoveny. V sobotu tam při útoku na účastníky pohřbu zahynulo 16 osob. "Dnes je to třetí den bombardování, padají tam rakety, bomby a střely z minometů. Armáda se zaměřuje na Kábún, Barzá a Tišrín," řekl agentuře AFP svědek Hamzá Abbás, který je na místě.

Přečtěte si: Extremisté na západě Sýrie zesílili boje, zahynulo 70 radikálů

Syrská armáda zprávu o obnovených útocích na okraji Damašku nekomentovala.

Opoziční vyjednávací komise (HNC) v neděli obvinila vládu, že se snaží eskalací bojů zmařit připravované rozhovory, které svolala na čtvrtek do Ženevy OSN. Bojuje se také v provinciích Homs a jinde v Sýrii.

HNC v minulých rozhovorech zastupovala množství opozičních skupin. Podle dnešních zpráv ji v Ženevě povede George Sabra a nahradí tak předchozího hlavního vyjednávače Muhammada Allúše. Ten je členem Armády islámu, která je zastoupena v Ghútě, jež leží východně od Damašku. Analytici soudí, že syrská vláda je rozhodnuta Ghútu za každou cenu dobýt. Ghúta je obklíčena a zaměstnává několik tisíc syrských vojáků.

Rozhovory, které začnou ve čtvrtek, budou čtvrtým kolem jednání, jež organizuje OSN. Minulé kolo se konalo loni v dubnu a opozice od té doby přišla o četná území, z nichž největší ztrátou je pro ni východní Halab (Aleppo). Po jeho dobytí bylo v prosinci dohodnuto příměří, které se ale netýká radikálů.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že 16. února padli čtyři ruští vojáci. Jeli v autě, jež bylo zničeno bombou odpálenou na dálku. Dva Rusové při tom byli zraněni a jsou nyní v péči ruských lékařů. "Konvoj syrských jednotek, za nímž bylo auto s ruskými vojenskými poradci, jel z Tijásu do města Homs. Po čtyřech kilometrech pod autem s Rusy vybuchla bomba, která byla odpálena s pomocí dálkového ovladače," sdělilo ruské ministerstvo.

Mohlo by Vás zajímat: Dva útoky IS v Iráku a Pákistánu: přes 120 obětí a 200 zraněných

Ruská armáda pomáhá syrské vládě v boji proti jejím oponentům i proti islámským radikálům od roku 2015. Do bojů zasahuje hlavně ruské letectvo, mezi pozemními jednotkami působí převážně ruští poradci. Podle Moskvy přišlo Rusko v Sýrii o více než 20 vojáků.