„Zdá se, že obě strany tohoto konfliktu vyjadřují přání, aby závěrečný akt těchto (ženevských) jednání byl podepsán v Praze, už tomu dokonce začínají říkat pražská deklarace," prohlásil Zeman. „Na druhé straně bych byl realistický a očekával bych, že ženevská jednání budou ještě několik měsíců trvat, takže pražská deklarace je na velmi vzdáleném obzoru," dodal.

„Vyjádřil jsem ochotu tento jejich návrh respektovat, pokud ta dohoda bude uzavřena s představiteli demokratické opozice. Nedovedu si představit dohodu uzavřenou s (teroristickými organizacemi) An-Nusra, Islámským státem a Al-Káidou. V takovém případě by se v Praze žádná deklarace nepodepisovala," upozornil Zeman.

Prezident souhlasí s tím, že svou roli v této diplomatické záležitosti sehrál i fakt, že české velvyslanectví v Sýrii v zemi zastupuje zájmy Spojených států. Zároveň upozornil, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi odvádí skvělou práci. Řekl také, že ji kvůli věku nehodlá odvolat. Podle služebního zákona by měli velvyslanci po dosažení 70 let v úřadu skončit. „Naštěstí velvyslance odvolává prezident, takže když já paní Filipi neodvolám, tak není boha, který by ji odvolal," dodal.

České investice

Zeman se dnes sešel se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem, v plánu měl také schůzku s představiteli syrské opozice. Ti se však z jednání omluvili kvůli dopravní zácpě na Manhattanu a logistickým problémům při vstupu do areálu OSN. Zeman se v této souvislosti „podivil" nad tím, co je to za opozici, když nedokáže zvládnout newyorskou dopravu.

Mualimovi prezident řekl, že doufá v úspěšné završení rozhovorů v Ženevě, které má pod svou patronací OSN. „Pokud se v Sýrii podaří dosáhnout alespoň příměří, natož ustavení přechodné vlády, bude to znamenat zeslabení migračních toků," řekl Zeman.

Dalším tématem rozhovoru s Mualimem byly případné rozsáhlé české investice, o které syrský ministr zahraničí projevil zájem. „To jsem uvítal, na druhé straně jsem řekl, že nelze investovat v zemi, kde probíhá, chcete-li to tak nazvat, občanská válka nebo ozbrojený konflikt. První podmínkou investic je proto minimálně uzavření příměří," řekl Zeman.

Obama: Vítězství nad IS v Sýrii bude možné po odchodu Asada
Vítězství nad radikály z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii bude dosaženo po odchodu syrského prezidenta Bašára Asada. Dnes to na zahájení summitu o terorismu konaného na okraj Valného shromáždění OSN prohlásil americký prezident Barack Obama. Rusko zároveň oznámilo, že se této vrcholné schůzky nebude aktivně účastnit.

K vítězství nad IS v Sýrii je kromě odchodu Asada potřeba také vláda, která sjednotí Syřany v boji proti teroristickým skupinám, myslí si Obama.

K mocným spojencům syrského prezidenta Asada patří právě Rusko, které posiluje svoji vojenskou přítomnost v Sýrii.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin řekl, že jeho země na newyorský summit posílá diplomata, aby „tuto událost sledoval".
Vrcholná schůzka zorganizovaná Spojenými státy je podle Čurkina výrazem nedostatečného respektu vůči OSN a jejímu generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi, uvedla agentura AFP.

Americký prezident během svého projevu přislíbil, že jeho země využije všech možných prostředků – vojenských, zpravodajských i ekonomických – k tomu, aby islamisty porazila. Jak dodal, je si nicméně vědom toho, že extremistická skupina již zapustila v Iráku a Sýrii své kořeny, je velmi odolná a pokračuje ve své expanzi. „Opakovaně říkám, že to bude nějakou dobu trvat. Není to snadný úkol," uvedl Obama. Jak nicméně doplnil, vidí „v zásadě optimisticky" to, že bude tato brutální organizace poražena. „Je to dlouhodobá kampaň, nejen proti určité síti, ale i proti její ideologii," dodal. Nejnovějšími členy koalice vedené USA, která má za cíl bojovat proti islamistům, se podle Obamy staly Nigérie, Tunisko a Malajsie. Koalici nyní tvoří celkem 65 zemí, uvedl Bílý dům.

Řečníci z řad světových státníků hovořili jeden po druhém zejména o potřebě čelit narůstajícímu extremismu, popsala agentura AP.

Jordánský král Abdalláh II. dokonce mluvil o „největší kolektivní hrozbě dnešní doby". Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna nejnovější statistiky ukazují 70procentní nárůst v počtu zahraničních bojovníků v řadách Islámského státu. Pocházejí prý z více než stovky zemí.

Českou republiku na dnešním summitu zastupuje premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Již v pondělí během prvních projevů při všeobecné orzpravě Valného shromáždění OSN se ukázalo, že rozpory mezi Západem a Ruskem ohledně řešení syrského konfliktu přetrvávají. Zatímco USA a Francie trvají na tom, že syrský vůdce Bašár Asad musí svou funkci opustit, podle ruského prezidenta je naopak „obrovskou chybou", že se s Asadem v boji proti islamistům nespolupracuje.
Bílý dům dnes nicméně uvedl, že vítá slova ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že je potřeba, aby v Sýrii došlo k určité formě politického přechodu. I šéf NATO Jens Stoltenberg, který je rovněž v New Yorku, ocenil ruské plány bojovat s islamisty v Sýrii. Podpora režimu prezidenta Bašára Asada ale podle Stoltenberga není „konstruktivním příspěvkem k nalezení politického řešení".